Na saslušanju u policiji osam bivših škorpiona

Svi privedeni su se do zaključenja ovog broja nalazili na saslušanju u policiji. Ne zna se da li je reč samo o informativnom razgovoru, ili će oni biti osumnjičeni i zadržani u pritvoru.
Gordana Čolić, tužiteljka Trećeg opštinskog tužilaštva, objašnjava da je jedno ukoliko su oni privedeni na informativni razgovor, a drugo ukoliko su lica privedena na saslušanje u svojstvu osumnjičenih.
– O tome su morali da budu obavešteni dežurni tužilac ili postupajući tužilac u ovom predmetu Jelena Katić. Naime, policija je dužna da ih obavesti da su određena lica privedena na određene okolnosti i da će biti saslušana u svojstvu osumnjičenih. Policija mora da pita tužioca da li želi da prisustvuje saslušanju. Tužilac na svoju procenu može da kaže i da neće prisustvovati, jer će njihove izjave biti date pred advokatima. Izjave date pred advokatima ili pred tužiocima su jedino merodavne na sudu – ističe Čolićeva za naš list.
Ona naglašava da policija protiv privedenih lica sigurno ima neke dokaze do kojih je došla operativnim putem, jer inače ne bi bilo privođenja. „Mora postojati osnovana sumnja i indicije o tome“, kaže Čolićeva.
Milovan Božović, okružni tužilac, u izjavi za Danas kaže da je prerano govoriti do kakvih se saznanja došlo i da li je u policiji prisutan neki od tužilaca. „Tužilaštvo se uključuje u rad policije kada treba“, kaže Božović.
Uprkos pokušajima da saznamo da li neki tužilac prisustvuje razgovoru, nismo uspeli da dobijemo odgovor.
Podsetimo da je Anastasijević, dva dana pre nego što se dogodio bombaški napad na stan njegove porodice, u emisiji „Kažiprst“ (11. aprila) na radija B92 kritički govorio o presudi „Škorpionima“. Između ostalog, Anastasijević je rekao da postoje zapisnici s Vrhovnog saveta odbrane koji daju drugačiju sliku povezanosti državnih organa Srbije s ratom u BIH. „Presuda Škorpionima problematična je, između ostalog, zbog visine kazne, jer ne zvuči logično da se za organizovani kriminal može dobiti 40 godina, a za masovno ubistvo u ratu ne više od 20 godina“, rekao je Anastasijević u Kažiprstu.


J. Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi