Upozorenje Glasu crkve zato što radi bez dozvole

U rešenju Glasu crkve je naloženo da odmah prestane sa emitovanjem programa na teritoriji beogradskog regiona i omogući licima zaposlenim u RRA da uđu i zapečate prostorije u Beogradu, u kojima je smeštena radio stanica. Glasu crkve se, takođe, nalaže da izrečenu meru upozorenja objavi u svom radio programu, u celosti i bez iznošenja komentara, odmah po prijemu rešenja. U obrazloženju se navodi da je Savet RRA, na sednici 8. maja, utvrdio da je Glas crkve prekršio Zakon o radiodifuziji jer je nakon okončanja javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje radio programa za region grada Beograda, na kome nije dobio dozvolu za emitovanje, nastavio s njim i posle prijema rešenja o zabrani.


RRA ukazuje da je emiter svestan da krši odredbe zakona jer je na sednici Saveta predstavnik Glasa crkve izjavio da su ih prekršili zato što smatraju da su odredbe nepravedne.


– Podneta inicijativa za izmenu Zakona o radiodifuziji, kojim bi radio stanica, čiji je osnivač crkva, bilo omogućeno da svoj program emituju kao regionalne, a ne samo kao lokalne stanice, ne može biti razlog kojim bi se opravdalo kršenje zakonskih odredbi – navedeno je u rešenju RRA.
Prema rečima sada već bivšeg urednika pomenutog Radija, LJubomira Rankovića, protođakona, neverovatno je kako jedna agencija može da bude snažnija od javnosti, parlamentarnih stranaka i premijera Srbije i da stalno pokušava da ugasi jedan od najslušanijih radija.


– Zahtev da se zaposlenima u RRA omogući ulaz u prostorije Glasa Crkve je besmislen jer su baš oni u dva navrata brutalno i na silu ulazili u radio i sekli kablove. Zbog ta dva upada bili smo primorani da gasimo požar zbog kojeg je mogla da izgori čitava zgrada Terazije 3 u centru Beograda – ističe Ranković.
On kaže da je zbog velikih pritisaka bio prinuđen da podnese ostavku na mesto glavnog i odgovornog urednika i da je Upravnom odboru predložio da se Glas Crkve ustupi Srpskoj patrijaršiji.


– Nadam se da će Patrijaršija imati snage da se odupre tim bezumnim pritiscima – kaže protođakon.


Ml.D.

Tagovi

Povezani tekstovi