Privođenje „Škorpiona“ farsa

Time je postalo jasno da je njihovo privođenje izgleda bila samo predstava za javnost kojom bi policija pokazali da nešto radi u slučaju napada na novinara nedeljnika „Vreme“.
Izvor „Blica“ iz MUP-a Srbije kaže da nisu sakupljeni dokazi o umešanosti osmorice pripadnika „Škorpiona“ za pokušaj ubistva Anastasijevića i njegove porodice u noći između 13. i 14, kada su na prozor njihove spavaće sobe postavljene dve „kašikare“, od kojih je jedna eksplodirala. Zbog toga privedeni nisu ni izvedeni pred istražnog sudiju.
– Policija nije mogla da podnese krivičnu prijavu jer nije bilo dovoljno dokaza. Operativne provere osmorice privedenih će se nastaviti, kao i privođenja svih onih koji na neki način mogu da rasvetle napad. Istraga se nastavlja, a dokazi se intenzivno prikupljaju – kaže izvor iz MUP-a.
Anastasijević u izjavi za „Blic“ kaže da ova akcija više liči na fingiranje policijskog rada nego na ozbiljan rad.
– Ako su ih priveli bez ikakvih dokaza, a očigledno ih nije bilo, to ne liči na ozbiljan policijski rad. Ovo su izveli kako bi, u slučaju da ih neko pita šta su uradili, rekli kako su, eto, priveli pripadnike „Škorpiona“. Policija prosto izvode poteze koji bi pokazali javnosti da se nešto radi. Mene to ne zanima, već rezultati – precizira Anastasijević.
On kaže da ga privođenje pripadnika „Škorpiona“ podseća na hapšenje Gorana Davidovića nakon što su upućene pretnje kolegi Dejanu Gruhonjiću iz Novog Sada.
– Davidović je posle nastavio da mitiniguje, a pretnje su se i dalje stizale preko neonacističkih sajtova bez ikakvih posledica za one koji ih pišu – kaže on.
Hapšenje pripadnika „Škorpiona“ je, kako se sada smatra, „igra na prvu“ loptu jer se još 14. aprila napad dovodio u vezu sa Anastasijevićem gostovanjem u emisiji „Kažiprst“ na Radiju B92 i komentarisanjem ove bivše paravojne formacije.
I umesto da otkrije i uhapsi napadače koji su aktivirali ručnu bombu na prozoru stana novinara, vrh MUP-a je smišljeno preusmerio istragu u pravcu „insceniranog napada, u režiji samog Anastasijevića“ i to samo nekoliko sati posle izjave direktor policije Milorad Veljović koji je javno izjavio da se radi o pokušaju ubistva sa elementima terorizma.
Zbog toga je, po naređenju iz vrha MUP-a, istraga poverena Petom odeljenju beogradske policije, zaduženom za požare i diverzije. Međutim, Okružno tužilaštvo je ocenilo da je napad na novinara terorizam i poslalo je zahtev policiji da prikupi podatke i izvrši provere koje se odnose na ovaj slučaj.
Ubrzo se pojavila i informacija da je Bezbednosno-informativna agencija deset dana pre napada počela da prati i prisluškuje Anastasijevića. Kako je tada rekao novinar Miloš Vasić, informacija je stigla iz dva potpuno različita i nezavisna izvora, a jedan od njih je insajder BIA.


Nenad B. Jaćimović

Tagovi

Povezani tekstovi