18 godina Radija B92

Emitovanjem omladinskog radio programa, koji je pokrivao teritoriju šireg centra Beograda iz prostorije od oko 15 kvadratnih metara, pre 18 godina počeo je da radi Radio B92. Sukob s režimom Slobodana Miloševića, kritikovanje nasilja i netolerancije, kao i borba za građanska prava i slobode, obeležja su njegovog rada zbog čega je tokom vladavine Miloševića četiri puta zabranjivan.


Nastavši kao omladinski radio, u proteklom periodu “odrastanja” postao je najslušanija komercijalna radio stanica u Srbiji.


Dušan Mašić, pisac knjige “Talasanje Srbije”, posvećene nastanku i razvoju Radija B92, objašnjava šta se od nastanka do punoletstva Radija promenilo.


„Kada je B92 počinjao, 15. maja 1989, Majkl Džekson je bio crnac, koristili smo magnetofonske trake i gramofon, ja sam u svojoj sobi imao mali crno-beli televizor, a radikali su bili isto ono što su i danas, i to je jedino što povezuje ovih 18 godina, nažalost. Voleo bih da B92 razmisli o tome zašto danas neki ljudi u Skupštini rade isto ono što su radili i pre 18 godina i zašto B92 danas ne radi ono što je radio pre 18 godina“, rekao je Mašić.


Rad stanice i zaposlenih nagrađen je mnogobrojnim međunarodnim i domaćim nagradama.

Tagovi

Povezani tekstovi