O etici u novinarstvu

Jedna od najznačajnijih tema tokom višednevnih radionica biće javna rasprava o etici u novinarstvu. Radionicu su na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavili v.d. direktorka Fonda za razvoj neprofitnog sektora Ana Segedinski, menadžer projekta ERIC Roland Kokai, spoljni saradnik na projektu Zoran Jovanović i urednik Radija 021 i učesnik javne rasprave Milan Srdić. Kako je najavljeno, pored novinara iz Srbije, u javnoj raspravi će učestvovati i gosti iz Mađarske – učesnici ovog projekta .


– Povećan broj slučajeva nasilja nad novinarima kod nas i u svetu pokazuje koliko su mediji bitni u kreiranju društva. Crne brojke pokazuju da je tokom prošle godine u svetu više od 150 novinara izgubilo život na dužnosti, da je veliki broj novinara povređen, uhapšen, zlostavljan ili otet – rekla je Ana Segedinski i upozorila da kod nas, na jednoj strani, postoji odgovorno, istraživačko novinarstvo, čiji su protagonisti često u životnoj opasnosti, a na drugoj strani imamo neodgovorno i senzacionalističko novinarstvo, koje je u funkciji trenutnog događanja i podizanja tiraža, slušanosti ili gledanosti medija.


Ana Segedinski je istakla i da će zbog toga na javnoj raspravi “Etika novinarstva” poseban akcenat biti stavljen na moralnu odgovornost novinara i poštovanje novinarske etike, a biće reči i o javnom interesu i objektivnom informisanju građana.
Menadžer ERIC-a Roland Kokai istakao je da se projekat ostvaruje uz finansijsku podršku Evropske unije, a kroz program prekogranične saradnje zajednički ga realizuju Sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća Vojvodine, Javno društvo “Dunav-Kriš-Moriš-Tisa”, Evroregionalna agencija za razvoj i Regionalna fondacija za medije i umetnost.


M. Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi