Vojvodina i dalje u zapećku

Ove zaključke prezentovala je koordinatorka istraživanja Jovanka Matić juče u Izvršnom veću Vojvodine i naglasila da su u programima RTV i dalje nedovoljno zastupljeni sadržaji iz Vojvodine, ocenivši to kao nelogično, budući da je reč o medijskom javnom servisu Pokrajine.


Ona je navela da svih 11 posmatranih programa na različitim jezicima pokazuju da RTV gotovo uopšte ne posvećuje pažnju specifičnostima Vojvodine, kao što su multietničnost i multikulturalnost. Po njenim rečima, u informativnim emisijama na programima pokrajinskog javnog servisa dominiraju političke teme i to naročito one koje državni establišment ističe kao najznačajnije, pre svega pitanje konačnog statusa Kosova. Takođe je navela da je učešće autorskih priloga u informativnim emisijama veoma malo, da se u velikoj meri koriste agencijske vesti, da su vesti veoma često “pokrivene” statičnim arhivskim materijalima, da je veoma malo “priča iz običnog života”.


Direktorka Novosadske novinarske škole Dubravka Valić-Nedeljković navela je da je cilj monitoringa da se građani senzibilišu za činjenicu da RTV više nije državna televizija, već javni servis,koji upravo građani finansiraju plaćanjem pretplate i samim tim imaju pravo da utiču na program koji se emituje na RTV.


Po završetku prezentacije rezultata monitoringa generalna direktorka Javnog servisa Vojvodine Dina Kurbatvinski-Vranešević je navela da su ovi rezultati veoma dragoceni za buduće kreiranje programa, ali je naglasila i da je RTV radi u otežanim uslovima, jer nema svoju zgradu, oprema i emisiona tehnika su zastarele, pa se sve to odražava na kvalitet programa.
Monitoring je sproveo ekspertski tim Novosadske novinarske škole, uz podršku vojvođanskog sekretarijata za informacije.


M. Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi