Atak na novinare je napad na temelje slobodnog društva

Država mora da se jasno obračuna sa nasilnicima, jer ako novinari kao javni radnici ne mogu nesmetano da obavljaju svoj posao, kako će onda svi ostali – istakao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš, učestvujući na tribini o položaju novinara pod nazivom „Sloboda, pretnje, bombe“, koju je pod njegovim pokroviteljstvom juče organizovalo Nezavisno društvo novianra Vojvodine i više nevladinih organizacija.
Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov primetila je da napadi na novinare dobijaju na tempu, ocenjujući da je to posledica toga što država nije dovoljno učinila da otkrije ko su napadači na novinare i da ih zaštiti.
– Pretnje novinarima predstavljaju najdrastičnije kršenje sloboda i prava, a time se stvara klima koja pogoduje kršenju svih ostalih građanskih i ljudskih sloboda – naglasila je Todorov. Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da duh Slobodana Miloševića još uvek upravlja Srbijom, da plaćamo ceh nesprovođenju lustracije i istakao da Obraz i Nacionalni stroj nisu samonikli već imaju svoje političke mentore.
– Živimo u teško bolesnom društvu i državi. U državi u kojoj njen šef traži od policije da zaštiti napadnutog novinara, nešto strašno smrdi – zaključio je Popov.
Po rečima profesora Pravnog fakulteta dr Stanka Pihlera, političke snage sve više deluju na informativnom planu, a usmerenim informacijama koje su sredstvo uticaja društvo se pretvara u masu i dovodi u stanje nezrelosti i ravnodušnosti. On je istakao da su na sceni sve više političari bez stida i zaključio da je raskid sa „državom razbojnika“ jedna od osnovnih pretpostavki za stvaranje demokratskog društva. Profesor Filozofskog fakulteta dr Milenko Perović je ukazao na pretnje savremenih pojavnih oblika nacizma ističući da su mediji na udaru nacionalističkih snaga jer predstavljaju „svetlo u noći“.
– Kada se udari na medije, onda se društvu poručuje – nama je potrebna noć – istakao je dr Perović i ocenio da je neofašizam u Srbiji deo vladajuće ideologije, a ne niz ekstremnih pojava.


R. B.

Tagovi

Povezani tekstovi