Zaštitite interese države u Novostima

– Svom bogatom opusu samovolje i nezakonitosti, Vukotić je sada pridodao: zastrašivanje zaposlenih i pokušaj ukidanja njihovog prava na sindikalno organizovanje i delovanje. A vašu intervenciju smatramo potrebnom i neizbežnom, zato što je država Srbija (zajedno sa Fondom PIO) vlasnik 37 odsto Kompanije i zato što je presudno uticala da Vukotić ponovo bude izabran za direktora i glavnog urednika, a njeni predstavnici se nalaze na čelu Skupštine Kompanije (Srđan Đurić) i Upravnog odbora


(Dejan Gajić), navodi se u pismu.
Sindikati podsećaju da su zaposlenima i javnosti i posle devet meseci nepoznati vlasnici, koji su kupovinom na Berzi akcija Kompanije „kupili“ i socijalne obaveze prema zaposlenima. „Ni jednog jedinog dana nisu primenjivali Kolektivni ugovor koji je na snazi (u koji su te socijalne obaveze ugrađene), uprkos tome što ga je Manojlo Vukotić, jula prošle godine javno proglasio „najboljim u Srbiji“, ističe se u otvorenom pismu Sindikata novinara i sindikalne organizacije Novosti.


Tvrdeći u svom poslednjem pismu zaposlenima da nastupa u ime poslodavaca, znači i države Srbije, Vukotić navodi da za obaveze iz tog „najboljeg u Srbiji“ Kolektivnog ugovora Kompanija nema para, a za 2007. godinu roto-papir iz Slovenije ponovo je kupio preko nepotrebnog posrednika i skuplje nego što se taj isti papir može rascarinjen kupiti u Luci Beograd, optužuje sindikat. Ujedno se podseća da Zakon obavezuje da se o Kolektivnom ugovoru pregovara jedino sa reprezentativnim sindikatima, ali da se Vukotić obratio pojedinačno zaposlenima tražeći da, na svoju štetu, stanu na stranu poslodavaca, a protiv svojih sindikata.
– Očekivali smo da će nadležni državni organi prihvatiti tri krivične prijave, koje su neke kolege polovinom 2006. godine podnele protiv Manojla Vukotića. Sada, posle toliko vremena, očekujemo da će ih uz „obrazloženje“ odbaciti. Od vas očekujemo da zaštitite, ne samo državni interes, već i zaposlene, od bahatog samovlašća Manojla Vukotića, čoveka koji sve to čini i u ime države Srbije, stoji u otvorenom pismu dva sindikata čiji je predsednik Dragana Čabarkapa.


 

Tagovi

Povezani tekstovi