Hoće da me smene

Zapravo, još je nezivesno da li će se Rodoljub Šabić, iako je tek kročio u treću godinu svog sedmogodišnjeg mandata i ubuduće njime „sladiti“.
– Iskreno, još ništa ne znam, mada imam ozbiljnih nagoveštaja kako bi moja sudbina mogla da se reši, naravno, ne baš dobro po mene. Nikako mi nije jasno šta tačno znači odredba 5. novog Ustavnog zakona, pošto se moja funkcija tu ne pominje – kaže Šabić za „Novosti“.
On je objasnio da su u ovom trenutku moguće tri opcije – da ga Skupština opozove, ukoliko oceni da njegov rad nije zadovoljavajuć, da se napravi nekakav reizbor, ali to je malo verovatno, jer nema čvrstog pravnog osnova, i traća, što je prema Šabićevom mišljenju najverovatnije, da se ukine mesto poverenika i ta oblast drugačije uredi.
Prema Ustavnom zakonu, naime, Narodna skupština bi, u toku prvog zasedanja posle izbora Vlade, trebalo da izabere „organ nadležan za praćenje ostvarivanja prava građana na obaveštenost“. Institucija poverenika nigde se eksplicitno ne pominje.
Na pitanje, misli li da bi neke „političke strukture“ imale naročitog interesa da se Rodoljub Šabić „skine sa državnih jasli“, odgovoraio je:
– Za to su sigurno zainteresovani svi oni koji bi od javnosti hteli da sakriju svoju prljave radnje, nesposobnost, zloupotrebe, umešanost u korupciju… Ne bojim se smene, uostalom, poznato je da sam godinama vodio veoma uglednu advokatsku kancelariju, tako da ću uvek imati gde da se vratim – zaključio je Šabić.


B. Popović

Tagovi

Povezani tekstovi