Akcionari „Borbe” traže svoja prava

Akcionari Kompanije „Borba” i preduzeća „Štamparija Borba” zatražili su juče da država zaštiti imovinu tih preduzeća i njihova osnivačka i akcionarska prava. Predsednik Udruženja manjinskih akcionara Kompanije „Borba” Slobodan Spasojević kazao je na konferenciji za novinare da je „jedino toj firmi koja je nekada poslovala u okviru sistema ’Borba’, prenosom imovine na kćerke firme uskraćeno pravo na kapital i privatizaciju”.


On je rekao da je svojevremeno kuća „Borba” podeljena na tri firme – Kompanija „Borba”, Štamparija „Borba” i Kompanija „Novosti”, bez prethodno urađenog deobnog bilansa. To je dovelo da radnici, odnosno novinari koji su godinama stvarali imovinu u Kompaniji „Borba” ostanu bez ijedne akcije, dok to nije bio slučaj u ostalim firmama koje su nastale od „Borbe”, naveo je on. „Gde to ima da kćerka firma dobije akcije, a da majka osnivač nema nijednu akciju u svom posedu”, upitao je Spasojević.


Prema njegovim rečima, nejasno je i zbog čega država, koja u ovoj kompaniji ima 70 odsto kapitala, ne preduzme nešto i zaštiti svoju imovinu koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji i čija se vrednost procenjuje na oko 200 miliona evra.


On je ukazao da su akcionari poslali više dopisa Agenciji za privatizaciju i Direkciji za imovinu, „ali do danas ništa nije urađeno”.


Predsednik Udruženja manjinskih akcionara „Štamparije Borba” Miloš Miletić izjavio je da je procena kapitala te firme već urađena i da akcionari očekuju početak privatizacije. On je rekao da su „Novosti” i „Štamparija Borba” svojevremeno nabavili zajedno opremu i mašine i da bi taj dug trebalo isplatiti do jula ove godine.


Međutim, usled nedostatka sredstava izvršen je reprogram duga do 2011. godine, a njegovo vraćanje palo je na teret „Štamparije”, kazao je Miletić.


On je rekao da sumnja da „neko pokušava da uzme imovinu ’Borbe’” i tako radnicima „uskrati pravo da raspolažu imovinom koju su, uglavnom, sami stekli”.


Novinarima je iznet i podatak da je Štamparija „Borba” pred sudom povela 27 sporova kojima traži naplatu potraživanja u iznosu oko 320,8 miliona dinara, a da apsurd bude veći, na sličan iznos procenjena je i njena imovina na oko 319,8 miliona dinara. Akcije Štamparije „Borba” odnedavno rastu na Beogradskoj berzi. Njihov rast od 300 odsto prvog dana trgovanja, smatraju akcionari, samo ukazuje kolika je zapravo tržišna vrednost firme.


Tanjug

Tagovi

Povezani tekstovi