Profesori ne podnose „pritisak javnosti“

Čak je jedna članica Komisije rekla da će napustiti sednicu jer ne može da radi pod pritiskom.
Predsednica Komisije Neda Bokan, inače prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu, zamolila je novinare da izađu i sačekaju da Komisija završi rad. Na pitanje novinara Danasa zar studenti nemaju pravo da znaju koja su predložena rešenja za načine polaganje ispita, članovi Komisije su rekli da nije praksa da javnost bude upoznata sa nedovršenim dokumentom i predlozima. Novinari, takođe, nisu mogli da dobiju nacrt pravilnika o kojem Komisija raspravlja, kao ni predloge ispravki koje su dostavili studenti. Njima je savetovano da sačekaju krajnju verziju pravilnika koja će im biti dostupna kada o njoj budu razgovarali članovi Senata Univerziteta.


Medije je na sednicu pozvao Nemanja Stamenčić, jedan od predstavnika studenata u Komisiji i član Studentskog parlamenta. On je za naš list rekao da su predstavnici studenata u Komisiji, možda, pogrešili što se nisu konsultovali sa predsednicom Komisije oko pozivanja novinara, ali da su želeli da javnost sazna sa kakvim argumentima studentski predstavnici izlaze pred profesore u borbi za svoja prava.
Stamenčić je objasnio da je u donošenju pravinika nastao spor između studenata i profesora oko vrednovanja predispitnih aktivnosti i ispita. Studenti zastupaju stav da bi predispitne obaveze trebalo vrednovati kao delove ispita, odnosno, da bi u određenim situacijama studenti mogli da polože ceo ispit u toku semestra bez polaganja završnog ispita, dok većina profesora traži da se bez obzira na rad u toku semestra mora izaći i odgovarati na ispitu.
Nemanja Petrović, predsednik Studentskog parlamenta za Danas kaže da profesori pokušavaju da proguraju svoju priču koja se razlikuje od ideje studenata, i da to pokušavaju „tako što studente uključuju u rad tela koja donose važne akte, ali nisu spremni da im uvek izađu u susret“.
Vladimir Dimitrić, predsedavajući Studentske unije Srbije za naš list kaže da „rad bilo kog tela Univerziteta mora da bude javan“, i da „novinarima, pozvani ili ne, mora da se omogući da rade svoj posao“.
Sednica Komisije odložena je za sledeći ponedeljak.


L. Valtner

Tagovi

Povezani tekstovi