Krivična prijava protiv novinara Televizije B92

Televizija B92 objavila je transkript prisluškivanih razgovora, koji su po zakonu službena tajna, između direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Branka Jocića, Miloša Nedeljkovića i izvesnog Drinjakovića, Borović je, posle suđenja grupi poznatoj kao „drumska mafija“, gde zastupa preduzeće „Putevi Srbije“ koje ima status oštećenog u ovom postupku, kazao da novinare te televizije tereti za teži oblik krivičnog dela jer je reč o naročito poverljivim podacima, koje je i istražni sudija i sudsko veće proglasilo službenom tajnom.


Za objavljivanje takvih podataka potrebno je odobrenje istražnog sudije i tužioca, a to je u ovom slučaju izostalo, rekao je Borović. Zaprećena kazna za to delo je zatvor od jedne do osam godina. Na jučerašnjem suđenju članovima takozvane drumske mafije Borović je takođe najavio da će pokrenuti inicijativu da specijalni tužilac posebno istraži kako cure informacije iz Specijalnog suda, ukazujući da se, prema njegovom mišljenju, radi o krivičnom delu „odavanje službene tajne“.


Navodeći da se na taj način ugrožavaju prava okrivljenih, Borović je naglasio „da brani integritet pravosuđa“ i zapitao da li ta televizija ima ekskluzivno pravo da objavljuje poverljive podatke. Borović je ukazao da lica koja se pominju u transkriptima iz istrage, nisu optužena i da je sud imao obavezu da te transkripte uništi, a prisluškivane osobe o tome obavesti.


Njegovu inicijativu podržaće i advokati optuženih. Sa njima se složio i zamenik specijalnog tužioca Velimir Golubović, navodeći da televizija nije imala njegovo odobrenje koje je po zakonu potrebno i dodao da će, ukoliko se utvrdi ko je takve informacije izneo iz suda, preduzeti određene mere. U Specijalnom tužilaštvu tvrde da nisu nadležni za tu istragu.


Na suđenju je juče izneo odbranu bivši inkasant naplatne rampe „Trupale“ kod Niša Slaviša Tričković, koji je negirao krivicu, navodeći da nema saznanja o nelegalnoj naplati putarine. On je negirao da je, kako navodi optužnica, obučavao inkasante za izdavanje duplih kartica, zapisivao serijske brojeve tih kartica, skupljao tako pribavljeni novac i predavao ga drugoptuženom Živojinu Đorđeviću, koji je priznao svoju krivicu.


Đorđević, koji je iznoseći svoju odbranu detaljno opisao organizaciju i fukcionisanje te grupe, rekao je da je njegov „motiv da kaže istinu bio da se na ovom suđenju utvrdi tačan iznos prisvojen od nelegalne naplate drumarine“ i ponovio da su cifre koje se pominju u optužnici „prenaduvane“.

Tagovi

Povezani tekstovi