Firer je kriv

Novi Sad-Spor između Dinaka Gruhonjića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine i lidera „Nacionalnog stroja“ juče je okončan u korist Gruhonjića, s tim što će pravosnažna presuda biti doneta za oko mesec dana. Gruhonjić je prošle godine tužio Davidovića zbog teških uvreda koje mu je naneo u knjizi „SlučajNacionalnistroj“. Pored vređanja na profesionalnoj osnovi, Davidović je razmatrao i Gruhonjićevu nacionalnu pripadnost, dovodeći u pitanje i njegovo pravo ime. Gruhonjić je tražioi odštetu od pola miliona dinara koju će dati žrtvama ratnog zločina u bivšoj Jugoslaviji, s timšto će deo uplatiti na račun novoosnovanog Fonda novinarske solidarnosti.


-Presuda koja ide u moju korist nije pozitivna samo za mene, već i za sve ostale novinare, jer ovo je bila prilika da se pokaže da na optuženičkim klupama ne sede samo novinari, već postoji i ovaj način borbe kako bi se odbranili od raznih baraba-rekao je Gruhonjić za Kurir.


S druge strane, Davidović, koji je napustio ročište smatra smatra da je presuda doneta pre ročišta. Kako nam je rekao, sudija mu je odbila sve zahteve i dokaze, a vrhunac je bio „kada se sudija izdigla iznad Ustava“.


–Nisam potpisao zapisnik, jer je bio na latinici, a pozakonu sva službena dokumenta moraju biti na ćirilici. Međutim, to toliko ozbiljno ne bih shvatao da sudija sebi nije dala za pravo da kaže da je ona ta koja odlučuje koje će se pismo koristiti-istakao je Davidović.


On je dodao da je nakon toga napustio sudnicu, kao i da će se žaliti  na presudu, ali i da neće odustati od dalje borbe. Što se tiče tražene odštete, Davidović nam je rekao, da nema sredstava da isplati Gruhonjića, ali i da ima, ne bi mu ništa dao, već bi pre otišao u zatvor.


Jučerašnje suđenje za Gruhonjića bilo je korektno, dok Davidović smatra da su uskraćena mnoga prava. U međuvremenu, Gruhonjiću i njegovoj porodici prećeno je smrću, fotografije njegove dece zajedno sa adresom stanovanja osvanula su na sajtu Strom fronta, zbog čega je Davidović proveo u pritvoru 48 sati, kao jedan od osumnjičenih za uvredljive poruke i pozive. Pre toga, Davidović i Gruhonjić su se prvi put našli i na Filozofskom fakultetu na Antifašističkoj tribini. Nakon upada pripadnika Nacionalnog stroja na taj skup, Davidović osuđen na godinu dana zatvora zbog širenja nacionalne i verske mržnje.


V.M. Sulomor
(Sina)

Tagovi

Povezani tekstovi