Odluka suda o „Slučaju Nacionalni stroj“ za 30 dana

Sudija Klara Takač-Galfi je najavila da će u narednih 30 dana sud odlučiti da li će usvojiti Gruhonjićev odštetni zahtev od 300.000 dinara, koliko traži od Davidovića za pretrpljeni duševni bol zbog navoda u Davidovićevoj knjizi „Slučaj Nacionalni stroj“.Davidović, koji se sam sebe zastupao, na jučerašnjem ročištu je insistirao na izvođenju novih dokaza. Ipak, pošto je smatrala da je imao dovoljno vremena da pripremi sve dokazne predloge, sudija Klara Takač-Galfi je to odbila. Sudija je odbila i Davidovićev zahtev da se suđenje odloži jer bi ipak angažovao pravnog zastupnika. On je potom demonstrativno izašao iz sudnice i nije hteo da potpiše zapisnik s jučerašnjeg ročišta.


U tužbi Gruhonjića navodi se da je u Davidovićevoj knjizi iznet niz neistina i uvredljivih konstatacija. Dodaje da je Davidović u knjizi ključnu ulogu u medijskoj kampanji protiv „Nacionalnog stroja“ pripisao Gruhonjiću. Davidović u knjizi navodi da je bilo prosto neverovatno da je cela lavina laži, podmetanja i medijskih naklapanja poticala od jedinog novinara koji je bio očevidac incidenta, označivši Gruhonjića kao veštog manipulatora i propagandistu koji je sebe smatrao novinarem. Davidović u knjizi navodi da Gruhonjić radi i za Radio-Dojče vele i naziva ga novinarem-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi, a bavi se i pitanjem njegove nacinalne pripadnosti, spekulišući da li je Hrvat, Musliman ili nešto dugo.


– Nazivajući me propagandistom tuženi je doveo u pitanje moju profesionalnost i objektivnost. Spekulisanje o mojoj nacionalnosti, u kontekstu „Handžar divizije i ustaša“, uvredila me je prvenstveno kao čoveka čija je porodica u Drugom svetskom ratu stradala upravo od tih formacija – izjavio je Gruhonjić.
On je istakao da će, ukoliko sud odluči u njegovu korist, novac pokloniti porodicama žrtava ratnih zločina.
Knjigu “Slučaj Nacionalni stroj” Davidović je napisao posle incidenta na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 9. novembra 2005. godine, kada je sa grupom od desetak istomišljenika upao na ovaj skup. Zbog ovoga on je osuđen na godinu zatvora zbog izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Presuda još nije pravosnažna, a Davidović je podneo žalbu Vrhovnom sudu Srbije.


– Gruhonjić je sa ove tribine izveštavao krajnje neistinito i to je poslužilo za pokretanje medijske kampanje protiv mene. U knjizi sam izneo lično mišljenje o Gruhonjiću kao novinaru i stojim iza svega što sam napisao – rekao je na sudu Davidović.
Nakon jučerašnjeg ročišta, Gruhonjić je ocenio da je ovaj sudski spor oličenje efikasnosti pravosuđa. Davidović se sa tim nije složio, već je naveo da je povređen parnični postupak jer mu je uskraćeno pravo na branioca, kao i da spise dobija na ćirilici. Zbog toga je prokomentarisao da je postupajući sudija pristrasna.

Tagovi

Povezani tekstovi