Presuda bez mnogo vajde

Beograd – Vrhovni sud Srbije uvažio je tužbu RTV BK Telekoma i poništio rešenje Saveta Republičke radiodifuzne agencije kojim je bio odbačen zahtev ove televizijske kuće da dobije dozvolu za kablovsko emitovanje programa. To, međutim, ne znači da će ova televizija automatski moći da se vrati na kablovsko emitovanje programa.
U poništenom rešenju Saveta RRA tvrdilo se da je zahtev za kablovsko emitovanje programa podnelo „neovlašćeno lice“.
Iz uobičajeno šturog saopštenja najvišeg suda u Srbiji, vidi se da je rešenje Saveta RRA poništeno zbog osnovane sumnje da je Savet RRA nepravilno utvrdio činjenicu koja se odnosi na to da li je RTV BK Telekom – u vreme podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za kablovsko emitovanje programa – „bio registrovan za delatnost telekomunikacija, odnosno da li je imao kablovski distributivni sistem“.
U saopštenju koje je potpisala Vesna Dabić, portparol VSS, ističe se da je sud naložio Savetu RRA da ponovi postupak i uz učešće predstavnika RTV BK Telekom „utvrdi sporne činjenice i rešenjem odluči o osnovanosti zahteva RTV BK Telekoma“.


– Ovo je upravni spor, a u takvom sporu Vrhovni sud ne može da sam „presudi“, nego može samo da ispituje zakonitost donetih odluka – objašnjava za „Novosti“ Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije. – Zato ukidanje rešenja od strane VSS i donošenje novih rešenja od strane RRA može da se ponavlja.
Na pitanje u čemu je smisao utvrđivanja zakonitosti rešenja RRA na Vrhovnom sudu, ako sve to može da se ponavlja do besmisla – kao što se svojevremeno događalo sa rešenjima Narodne banke Srbije koje je i po osam puta ukidao VSS, Hadžiomerović odgovara: „Smisao je u tome što odluka RRA ne može da postane pravosnažna sve dok ne uradi onako kako nalaže VSS“.


D.P.V.-S.R.

Tagovi

Povezani tekstovi