Kritički prema svakoj vlasti

Danas se bori za profesionalne principe i što je moguće objektivnije informisanje. Stavovi su u redakcijskim komentarima i njih nema u informacijama – istakli su Mihal Ramač, glavni i odgovorni urednik, i Radomir Ličina, član UO, na konferenciji za novinare posvećenoj desetogodišnjici izlaženja dnevnika.
Tom prilikom predstavljena je i knjiga karikatura Predraga Koraksića Koraksa koju će čitaoci Danasa besplatno dobiti uz vikend izdanje koje će izaći na povećanom broju strana. Prema Ramačevim rečima ovo će biti najtiražnije izdanje knjige karikatura kod nas.
Glavni urednik je ukazao da je redakcija ponosna jer je opstala kao nezavisni dnevnik koji posluje isključivo prema tržišnim principima i da Internet izdanje dnevno poseti preko sto hiljada ljudi.
Podsećajući da su Danas osnovali nekadašnji novinari Borbe, a potom i Naše borbe, Radomir Ličina je naveo da Danas ni u Miloševićevo vreme nije bio opozicioni list, već je uvek bio u službi svih građana.
– Kritički se odnosimo prema svakoj vladi. Vlast i danas želi da i mediji budu servis, a mi se s tim ne slažemo – rekao je Ličina.
Ramač je ukazao da se Danas kritički odnosi prema svima, kao i prema prethodnoj vladi, ali i da „smo spremni da pozdravimo svaki njihov dobar korak koji nas vodi ka Evropi“.
Povodom desetogodišnjice izlaženja Danasa, sutra uveče na svečanosti u hotelu „M“ biće dodeljene novinarske nagrade „Stanislav Staša Marinković“ i „Nikola Burzan“ i tradicionalna priznanja Prijatelji lista.
Prvi broj Danasa izašao je 9. juna 1997. i krajem devedesetih je bio najkažnjavaniji dnevnik u Srbiji, sedam puta je kažnjen prema zloglasnom Šešeljevom zakonu o javnom informisanju. Novine s datumom 25. mart 1999. su pripremljene, ali zbog početka bombardovanja SRJ nisu štampane. Tokom rata 1999. list je izlazio s naznakom „vanredno“ izdanje. Danas je oktobra 1998. Uredbom tadašnje Vlade Srbije zabranjen zbog „širenja panike i defetizma“ i jedno vreme štampan je u Crnoj Gori kao deo podgoričkog dnevnika Vijesti.
List Danas je 2000. dobio međunarodnu nagradu „Pionir slobodnih medija“ koju dodeljuje International Press Institute i priznanje „List godine u svetu“ po izboru pariskog „Guide de la Presse“.


M.M.

Tagovi

Povezani tekstovi