Radikali bez glasa

Usvajanje ova tri zakona bilo je potrebno kako bi parlament na narednoj vanrednoj sednici ispunio obaveze iz člana 5. Zakona o sprovođenju novog ustava i izabrao zaštitnika građana, organe DRI i omogućio ostvarivanje prava građana na obaveštenost. Poslanici su jednoglasno usvojili i predloge odluka o izmenama Odluke o izboru članova odbora Skupštine i o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama.


Izmene Zakona o zaštitniku građana podržao je 131 poslanik vladajuće koalicije, protiv je glasalo deset poslanika opozicije od 161 prisutnog poslanika. Usvojen je amandman po kojem je zaštitnik nadležan da štiti osim ljudska, i manjinska prava. Zaštitnik građana se bira na pet godina, na predlog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, a isto lice može najviše dva puta da bude birano na tu funkciju. Utvrđeno je da zaštitnik građana ne može da bude član političke stranke i da on i njegova četiri zamenika uživaju imunitet kao i narodni poslanici. Za izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja glasao je 131 poslanik vladajuće koalicije, a protiv osam od ukupno 155 poslanika. Izmene Zakona o DRI podržao je 131 poslanik, a protiv je glasalo 26 poslanika opozicije od ukupno 157 prisutnih poslanika. Poslanici SRS nisu se izjašnjavali ni o jednom predlogu. Državna revizorska institucija ima pet članova Saveta i predsednika koje bira parlament na šest godina.
Glasanju koje je predsednik Skupštine zakazao za 16 časova prethodila je četvoročasovna rasprava o amandmana na izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o DRI i dvočasovna pauza za ručak. Tokom prepodnevne rasprave poslanička grupa SRS je, obrazlažući amandman na izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zahtevala da mandat poverenika traje četiri, umesto predloženih sedam godina. Poslanica LDP Vesna Pešić smatra da mandati poverenika, guvernera i zaštitnika građana moraju da traju duže nego mandati institucija zbog obezbeđivanja njihove nezavisnosti. Ona je naglasila da je ključno da poverenik, zaštitnik građana i guverner budu profesionalci i nezavisni, a ne političke ličnosti.


 I. Kljajić – S. Čongradi

Tagovi

Povezani tekstovi