Poziv za učešće na regionalnoj konferenciji u Tirani

U okviru projkta „Digitalni mediji u novoj eri: put do samoregulacije, etike i nezavisnosti“, koji organizuje Helsinški odbor u Albaniji, finansijski podržan od holandske vlade, održaće se regionala medijska konferencija od 18. do 19. marta 2021.

Naime, ova regionalna konferencija za medije ima za cilj da se pozabavi izazovima i rešenjima predstavnika medija, u smislu profesionalnosti, etike i nezavisnosti iz regionalne perspektive, u svim zemljama zapadnog Balkana (WB6).

Stručnjaci iz šest zemalja zapadnog Balkana, odnosno iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, kao i iz Holandije i Evropskog suda za ljudska prava prisustvovaće na ovom događaju.

On će dodirnuti brojne važne medijske aspekte, poput samoregulacije, etike i nezavisnosti.

Organizovani u različitim sesijama po meri, cilj je pomoći boljem razumevanju, podizanju svesti i traženju efikasnih načina za razvoj i jačanje samoregulacije medija, kako minimalizovati kršenje etike i kako očuvati i ojačati nezavisnost medija i preživeti od unutrašnji ili spoljni pritisci i uticaji. Takođe će posebna sesija ove konferencije biti posvećena standardima razrađenim u sudskoj praksi Suda u Strazburu, a koji se odnose na slobodu medija.

Tirana će biti grad domaćin ove konferencije. U skladu sa protokolima i smernicama Svetske zdravstvene organizacije, planirano je da se konferencija održi uz ograničeno fizičko prisustvo učesnika i putem mrežnih platformi, na hibridni način menjanjem oba formata.

Organizatori pozivaju zainteresovane da se prijave za ovaj događaj. On će biti sproveden na engleskom jeziku, te je dobro poznavanje engleskog neophodno.

Nakon događaja, AHO će pružiti podršku putem vaučera (skromna šema subvencija u okviru ovog projekta) na osnovu modela malog iznosa novčane nagrade, za 3-4 novinara koji su učesnici regionalne konferencije.

Svi zainteresovani učesnici iz medijskog sektora će moći da se priajve u okviru ove šeme sa člancima ili pričama koji detaljnije obrađuju teme o kojima će se pričati na ovoj konferenciji.

Procena najboljih predloga zasnivaće se na kriterijumima kao što su profesionalnost, predložena metodologija, proporcionalna zastupljenosti rodne ravnopravnosti i geografski domet među pripadnicima zapadnog Balkana.

Zainteresovani bi trebalo da pošalju svoju biografiju, koja je maksimalno jedna strana, i motivaciono pismo  do 5. marta 2021. na [email protected] .

Tagovi

Povezani tekstovi