RRA danas usvaja etički kodeks

Na sednici Saveta RRA u Beogradu Cekić je rekao da je razlog za ubrzano usvajanje kodeksa činjenica da će do jula biti završen konkurs za lokalne dozvole.


Nacrt kodeksa ponašanja elektronskih medija koji je juče preimenovan u opšte obavezujuće upustvo o ponašanju emitera je izazvalo polemike prethodnih nedelja. Na javnoj raspravi koja je održana juče u Beogradu učesnici su ocenili da je neophodno postojanje tog kodeksa, ali da se mora odrediti da li će se on praviti kao priručnik za emitere ili kao zakonska obaveza. Cekić  juče u izjavi novinarima nije precizirao da li će kodeks biti priručnik ili zakonska obaveza, već je samo najavio njegovo usvajanje „sutra u 12“.


Kodeks ponašanja elektronskih emitera je neophodan, mora se odrediti da li će se on praviti kao priručnik za emitere ili kao zakonski akt, ocenjeno je juče u Beogradu u javnoj raspravi o tome dokumentu.
Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Slobodan Gavrilović rekao je u raspravi, koju je organizovao Savet Republičke radiodifuzne agencije, da nacrt kodeksa treba prilagoditi formi pravnog akta i ponudio pomoć skupštinskih službi u tom domenu.
Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je da je važno da se uspostavi saradnja svih nadležnih tela kako bi se medijska sfera funkcionalno uredila, u skladu sa propisima, ali bez narušavanja slobode govora. On je ukazao da je neophodno da kodeks prođe kroz zakonsku proceduru i da bude ojačan podrškom svih, kako agencije i medija, tako i resornog ministarstva i parlamenta. Janjić smatra da bi bilo dobro kada bi RRA svim medijima naložila da donesu etičke kodekse.
Kodeks ponašanja emitera nije akt samoregulacije, koji emiteri prihvataju slobodnom voljom, već opšte obavezujuće uputstvo koje će usvojiti Republička radiodifuzna agencija (RRA), izjavio je Jovan Babić, predsednik Etičkog komiteta RRA, tela koje je i pripremilo kodeks. Babić je ocenio da je kodeks neophodan da bi RRA mogla da zaštiti medije od piratskih emitera.
Predstavnik Udruženja novinara Srbije Ivica Milosavljević izrazio je stav tog udruženja da bi bilo dobro da RRA i njeni organi aktivno prate rad emitera i predlažu zakonodavcu neophodne izmene i dopune zakona. Na taj način bi neophodne promene bile definisane zakonom, na osnovu kojih bi tela RRA mogla da izriču mere. „Među nama i dalje postoji zebnja da bi neko telo moglo da bude zamena za zakon i da donosi rešenja koja će biti u tonu nedorečenog zakona ili će možda da idu malo mimo njega“, kazao je Milosavljević.
Zoran Kusovac sa televizije Foks pozdravio je svaki korak RRA u definisanju mesta i uloge javnih servisa, ali je podsetio da u Srbiji ne postoji akt koji bi pratio neelektonske medije. Zbog toga, smatra on, postoji opasnost da bi elektronski mediji mogli da budu komercijalno u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale medije. „To bi dovelo do cepanja novinarske profesije i izgledalo bi kao da muštramo dobre đake, dok loši vršljaju okolo“, ocenio je Kusovac.


J. D.

Tagovi

Povezani tekstovi