Vasić: Odluke u skladu sa Zakonom o radiodifuziji

Član Saveta RRA Aleksandar Vasić kaže za Danas da nijedan prigovor nije stigao u Agenciju, jer je Stručna služba RRA tek poslala rešenja, ali u zakonskom roku, s obrazloženjem emiterima kojima neće biti izdata dozvola za regionalno pokrivanje odlukom Saveta RRA.


– Radio ili televizijska stanica koja dobije rešenje ima zakonski rok od 15 dana od prijema rešenja da podnese prigovor na takvu odluku Saveta – objašnjava on.
U radiodifuznoj oblasti 10 nijedna stanica nije dobila dozvolu za emitovanje programa, jer prema Vasićevim rečima u ovoj oblasti za dozvolu su se prijavile Folk disk televizija i Televizija F kanal, a tajnim glasanjem članova Saveta nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova.
– Ne mogu da sudim koji od 11 kriterijuma, prema mišljenju članova Saveta, nisu ispunili ovi podnosioci prijava, jer je to individualna odluka svakog člana – navodi Aleksandar Vasić.
Predstavnici Radio Subotice nedavno su istakli da je odluka RRA da se ovoj stanici ne dodeli regionalna frekvencija za emitovanje programa, a da se dodeli Radiju Panon koji nije počeo sa emitovanjem programa politička, budući da Radio Subotica postoji već 38 godina i zadovoljava sve uslove za dobijanje dozvole, kao i da je njihov program na mađarskom najslušaniji u Srbiji.
Vasić, međutim, tvrdi da su sve odluke o izdavanju dozvola članovi Saveta doneli u skladu sa Zakonom i prema ličnoj savesti i znanju.
– Mediji su i prethodne odluke Saveta RRA o izdavanju dozvola komentarisali kao političke, ali jednostavno takvi komentari nisu istiniti. Kriterijumi su odavno objavljeni u sredstvima javnog informisanja, a mogu se naći i na sajtu RRA i svi zainteresovani ih mogu pogledati. Članovi Saveta su glasali tajno i ja zaista ne mogu da znam koji su kriterijumi uticali na njihove odluke. Jedino što mogu da kažem je da nisu sve odluke donesene jednoglasno. Radio i televizijske stanice koje su nezadovoljne odlukom Saveta, pa i Radio Subotica, imaju pravo prigovora 15 dana po prijemu rešenja – naglašava Vasić.
Kada je reč o proširenju dozvola s regionalnim pokrivanjem u pojedinim delovima Srbije naš sagovornik ističe da RRA ima dobru saradnju s Republičkom agencijom za telekomunikacije i da su do sada zahtevi upućeni za Niš, Kikindu, Zrenjanin, kao i četiri radio stanice u regionu Beograda, a ispituju se tehničke mogućnosti za još jedno frekventno mesto u Šumadiji.
– Ukoliko se pokaže da tehničke mogućnosti postoje, RRA će i za te zone raspisati javni konkurs – zaključuje Vasić.


J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi