Izmeniti Zakon o radiodifuziji

Odbornici subotičkog parlamenta će takođe zatražiti od Vlade Srbije da po hitnom postupku predloži izmene Zakona o radiodifuziji kojima će se omogućiti postojanje regionalnog i opštinskog javnog servisa u nacionalno mešovitim sredinama, a od RRA SO Subotica će zatražiti i da odgodi primenu rešenja o dodeli regionalnih frekvencija.
Ovakvu odluku subotički odbornici su usvojili razmatrajući situaciju u kojoj se našla Radio Subotica nakon što joj je praktično oduzeta regionalna frekvencija, i zbog čega se našla u izuzetno teškoj situaciji koja može imati pogubne posledice po ukupan društveni život regije, pre svega subotičke opštine. Ovom odlukom RRA smanjuje se domet tog medija koji već 38 godina emituje program na mađarskom i srpskom jeziku, a od pre desetak i na hrvatskom i nemačkom, dok je ista frekvencija dodeljena Panon radiju, koji će emitovati program samo na mađarskom.


Takvom odlukom RRA se, po mišljenju nekih subotičkih opozicionih odbornika, favorizuje samo jedna nacionalna manjina i uvažavaju njihova prava na račun prava svih ostalih nacionalnih manjina u ovoj opštini i okrugu.


J. K.

Tagovi

Povezani tekstovi