Hrvatska će Ćirića izručiti Austriji

Vlasnik medijske kuće “Jesenjin” u Rovinj je došao 2. jula sa suprugom i sinom i odseli su u hotelu “Valdeliso”. Rovinjska policija je temeljim operativnim saznanjima, ali i na osnovu standardne prijave stranih gostiju koju su poslali iz hotela, Ćirića dan kasnije, u poslepodnevnim satima, pozvala na razgovor u policijsku stanicu i utvrdila da se radi o čoveku s Interpolove poternice. On je, nezvanično saznajemo, tokom ispitivanja rekao da nije ni znao da je za njim raspisana poternica, jer u suprotnom ne bi ni napuštao Srbiju.
Posle saslušanja, istražni sudija Županijskog suda u Puli Ivica Stanić je 4. jula osumnjičenom Ćiriću odredio ekstradicioni pritvor, koji može da traje do 40 dana. U tom roku austrijske nadležne vlasti treba da podnesu zahtev za njegovo izručenje s potpunim obrazloženjem. Po izjavi Ćirićevog advokata Predraga Jošanovića iz Pule, istražni sudija ih je kratko zadržao, jer pravo saslušanje tek predstoji kada iz Austrije stigne dokumentacija o krivičnom delu koje se vlasniku medijske kuće “Jesenjin” stavlja na teret. Advokat Jošanović kaže da su se on i njegov klijent usprotivili izručenju.


Da li, uz Austriju, i Srbija može da traži izručenje svog državljanina Zorana Ćirića?
Novosadski advokat Nemanja Aleksić daje potvrdan odgovor na ovo pitanje, a da bi se to dogodilo potrebno je, to hitno zvanično zatražiti od naših nadležnih institucija. Aleksić u jučerašnjoj izjavi za “Dnevnik” ocenjuje da je u startu napravljena greška, jer Ćirić nije smeo izjavu da daje u prisustvu samo advokata iz Pule, već je morao da zatraži da kod istražnog sudije bude i predstavnik konzulata Srbije u Rijeci.


– Obaveza je države Srbije da zaštiti svoje građane. Međutim, da bi se to ostvarilo, potrebno je da se građanin obrati državi i zatraži zvanično zaštitu. Dakle, Zoran Ćirić preko svog advokata u Puli treba da se obrati konzulatu Srbije u Rijeci i zatraži zaštitu – ukazuje advokat Nemanja Aleksić. – Potrebno je, takođe, da se njegova porodica obrati Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu pravde Srbije i u kontaktu s njima vide kako se Ćiriću može pomoći. To je najispravniji put. Bez obraćanja ovim ministarstvima, teško da će uspeti namera da se Ćirić vrati kući i vremena nema mnogo.


Aleksić predočava da je u austrijskim dokumentima potrebno iskopati za šta se sve Ćirić tereti.
– Pre toga, trebalo bi utvrditi da li je stvarno u pitanju čovek kojeg traži austrijska policija. Moje je lično uverenje da je uhapšen pogrešan čovek – ističe advokat Nemanja Aleksić.


M. B.

Tagovi

Povezani tekstovi