Radiotelevizija Caribrod postaje samostalna medijska kuća

Vršilac dužnosti direktora RTV Caribrod Emil Tomov kaže da je 18. aprila Republičkoj radiodifuznoj agenciji predata kompletna dokumentacija za dobijanje dozvole za rad, a potom će uslediti i dodela lokalnih frekvencija.
– U okviru RTV Caribrod posluju radio, televizija i kablovski sistem. Ova lokalna medijska kuća zapošljava 19 radnika, od kojih je desetoro novinara. Televizija je počela da radi u novembru 1991. godine sa eksperimentalnim programom. Emitovanje redovnog programa započela je 2001. godine, ali je godinu dana posle toga zbog zastarelosti opreme i kadrovskog osipanja, došlo do prekida.
– Ove godine počinjemo ponovo sa programom. Radio je počeo da radi 1995. godine. Program se emituje na bugarskom i srpskom jeziku – kaže Tomov.
Na pitanje dokle se stiglo sa privatizacijom, Tomov kaže da postoje neke najave nacionalnih saveta manjina u Srbiji da će izaći sa zajedničkom platformom da se lokalni mediji koji izveštavaju dvojezično ili trojezično izuzmu iz procesa privatizacije.
– To, dakle, važi i za naš medij, ali šta će tačno biti, još uvek ne znamo – kaže Tomov.
I zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Vasa Aleksov kaže da je upoznat sa inicijativom da se manjinski mediji izuzmu iz procesa privatizacije.
– Na tome smo stalno insistirali, jer u suprotnom postoji opasnost da ovi mediji nestanu. To ne smemo da dozvolimo. Očekujem da se to reši na zadovoljstvo svih manjinskih medija. Ne znam ko bi imao ekonomski interes da kupi jednu lokalnu manjinsku radio-stanicu – kaže Aleksov.


Z. Panić


 

Tagovi

Povezani tekstovi