Pobegao i Ratko Romić

Hapšenja osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije očekuju se tokom naredne dve nedelje, saznaje Kurir od izvora u MUP Srbije! Međutim, većina osumnjičenih nije u Srbiji, o čemu je Kurir nedavno već pisao, pa bi spisak kandidata za odlazak iza rešetaka mogao da ostane samo na imenima onih koji se već nalaze u zatvoru!


Konkretno, u tom kontekstu izvor Kurira iz policije pominje Radomira Markovića, bivšeg načelnika Državne bezbednosti, koji u Centralnom zatvoru čeka presude Vrhovnog suda za slučajeve ubistva Ivana Stambolića i zločin na Ibarskoj magistrali, a koji je u vrhu liste osumnjičenih za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Van zemlje je i bivša predsednica JUL Mirjana Marković, kao i jedan od osumnjičenih za saučesništvo u ovom zločinu, nekadašnji policijski specijalac Miroslav – Miki Kurak, koji je novi život započeo u Africi. Kurir nezvanično saznaje da je pre nekoliko dana Beograd napustio i Kurakov venčani kum Ratko Romić (44), bivši visoki funkcioner srpske tajne policije.


Iako se u policijskim krugovima spekuliše da je vest o pripremi udara na osumnjičene za Ćuruvijinu likvidaciju procurila i da se Romić sklonio iz zemlje, bar dok ne vidi koliko su teški dokazi protiv njega, izvori bliski ovom nekadašnjem funkcioneru DB tvrde da on nije pobegao i da je možda samo otišao na kratki odmor.


Romić je hapšen još u vreme „Sablje“, ali ne zbog Ćuruvije, već zbog sumnje da „zna kretanje i trenutni boravak osumnjičenih za izvršenje atentata na premijera Zorana Đinđića“. Nekoliko dana kasnije, 22. aprila 2003. godine, zvanično mu je određen policijski pritvor, i tek tada zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Slavka Ćuruvije.


U pritvoru je ostao do 9. juna 2003. godine, ali posle toga protiv njega nije pokrenut nikakav postupak, pa je zbog „neosnovanog lišavanja slobode“ u trajanju od 69 dana Romić tužio državu i dobio milion dinara odštete!
Inače, Romić, koji je u vreme Ćuruvijinog ubistva bio jedan od načelnika u DB, iz tajne policije je najuren odmah po dolasku novog rukovodstva, februara 2001. godine, kada je sa još 470 ljudi iz RDB prebačen u MUP Srbije.

Tagovi

Povezani tekstovi