Savet Radiodifuzne agencije naziva presude Vrhovnog suda besmislenim

Povodom najave nekoliko beogradskih radio stanica, protiv kojih se vode postupci zbog radiopiraterije i drugih krivičnih dela, a koji „ohrabreni presudom Suda, imaju nameru da se vrate u etar“, Savet RRA saopštava da Vrhovni sud ne može da izda nijednu dozvolu, pa ni onima koji su krajem prošle godine fizički sprečavali službena lica RRA u izvršavanju dužnosti, piše u saopštenju.


Savet RRA navodi da ovo važi za TV Palmu, kao i za nekoliko supermarketa, TV mehaničara i folk pevačica, koji su bezuspešno učestvovali na konkursu za region Beograda, a čije je prigovore Vrhovni sud svojom besmislenom presudom vratio Savetu RRA na ponovno odlučivanje.
„Iako su presude sudska veća donosila odvojeno, njihova obrazloženja sadrže istovetne pasuse, zajedno sa lošom interpretacijom i pravopisnim greškama. O kakvoj nezavisnosti sudija i sudskih veća je tu reč?“, navodi Savet RRA.
„Vrhovni sud je presudom probudio nadu među onim RTV stanicama koje su kršile Zakon o radiodifuziji i Krivični zakonik, tako što su povredili službeni pečat, pretili članovima Saveta… Neka Vrhovni sud povede računa i o bezbednosti RRA“, piše u saopštenju.
„Takođe bismo voleli da doznamo koga bi od aktivnih emitera Vida Petrović-Škero i njena družina voleli da ugase u korist svojih favorita iz RTL. Vrhovni sud svojim besmislenim presudama samo dokazuje tezu RRA da je reč o ozbiljnom političkom obračunu i teškoj povredi sudijskih ovlašćenja, što članove Saveta ne pogađa mnogo. Neka predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero brine o svojim sudijama, koji leže u zatvoru“, zaključuje Savet RRA u saopštenju.
U zajedničkom saopštenju svih komercijalnih nacionalnih emitera Srbije navodi se da je na jučerašnjem sastanku TV Foks, TV Avala, TV B92, TV Pink, TV Happy i TV Košava sa članovima Saveta RRA, zaključeno da sve nacionalne TV stanice, sa legalnim dozvolama za rad, u potpunosti podržavaju rad Saveta, koji je sprovođenjem konkursne procedure za dodelu nacionalnih frekvencija, posle više od decenije i po haosa, uveo red u oblast radiodifuznog poslovanja u Srbiji.
Emiteri podsećaju da je RRA, provođenjem niza mera i zakonskih okvira, uticala na znatno smanjenje piraterije, kao jedne od najvećih posledica dugogodišnjeg bezakonja, „svrstavajući nas na ovaj način u rang modernih evropskih država koje poštuju svaku vrstu zakonske regulative iz ove oblasti“.
Nacionalni TV emiteri u saopštenju navode da su frekvencije za emitovanje programa dobili po okončanju javnog i transparentnog konkursa za izdavanje dozvola u okviru domaće zakonodavne procedure i da sa njima racionalno raspolažu isključivo u interesu građana Srbije.
„Nacionalni TV emiteri podržavaju RRA u kontinuiranoj i jasnoj nameri da se istraje u poštovanju svih kriterijuma koji se tiču same konkursne procedure i dodele frekvencija za emitovanje programa“, piše u saopštenju.
Svi potpisnici ovog saopštenja apeluju kako na javnost tako i na kolege iz ostalih medija, da podrže rad nezavisnog Saveta RRA, da „istraje u odolevanju svakojakoj vrsti pritiska i pokušajima mešanja u dužnosti, koje su precizno definisane zakonskim osnovama, kao i da nastavi sa donošenjem transparentnih odluka, koje u svakom slučaju pozitivno utiču na poslovanje u oblasti radiodifuzije“.
Nacionalni emiteri se zalažu za sprovođenje zakona i načelno podržavaju rad Vrhovnog suda Srbije, ali se suprotstavljaju svakom mešanju, koje bi za posledicu imalo ugrožavanje nezavisnosti Saveta RRA, zaključuje se u saopštenju.
Član Saveta RRA Slobodan Đorić kaže za Danas da su nacionalni emiteri na svoju inicijativu obavili razgovor sa Savetom RRA kako bi izložili problematiku oko odluke Vrhovnog suda Srbije i skrenuli pažnju na moguće posledice te odluke, dodajući da postoji nesporazum, odnosno nerazumevanje Vrhovnog suda Srbije oko pozicije Saveta RRA.


 J. Diković

Tagovi

Povezani tekstovi