Sudska odluka kao da ne dotiče RRA

Beograd – Savet Republičke radiodifuzne agencije doneo je niz odluka kojima potvrđuje sve odluke donete pre godinu dana, uprkos presudi Vrhovnog suda Srbije koji ih je proglasio nezakonitim. Tako je Savet RRA odbio prigovore RTL i TV Palme i doneo rešenja o zabrani emitovanja televizije Palma. Odbijeni su, takođe, prigovori šest beogradskih radio stanica – Kriket radio, Radio 24, Skaj radio, Radio Balkan, Beo maksis i Hit radio.
Radiodifuzna agencija je na sednici usvojila odluku prema kojoj se trajno izdaje nalog o apsolutnoj zabrani emitovanja programa radio i televizijskih stanica koje nisu dobile dozvolu na teritorijama na kojima su okončani javni konkursi.


Nedavno je Vrhovni sud ukinuo rešenja saveta RRA jer ona nisu bila u skladu sa zakonom i kriterijumima koje je RRA sama definisala. Prema rečima Vesne Dabić, portparola tog suda, RRA nije pojedinačno obrazložio zašto je neko dobio frekvenciju, a zašto drugi nisu.
– Rešenje Saveta RRA nisu sadržala ta obrazloženja i zato ih je Vrhovni sud vratio na ponovno razmatranje, kako bi bila precizirana. Ovde se uopšte ne radi o tome da Vrhovni sud želi da dodeli frekvenciju RTL-u, kako navode Vasić i Cekić, niti Sud svojom presudom ruši konkurs za dodelu frekvencija – ističe Dabićeva.


Izjave predsednika i potpredsednika RRA, kaže Vesna Dabić, bile su neprimerene predstavnicima državnog organa.
– Cekić i Vasić moraju da poštuju odluku suda, jer to nalaže savest i profesionalnost. Vrhovni sud nema sredstva prinude kako bi ih naterao da ispoštuju odluku. Dobro je što je javnost reagovala i osudila njihove izjave – rekla je Dabićeva.


Zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić kaže da, prema Zakonu o radiodifuziji, Savet donosi odluke o izdavanju dozvola za emitovanje programa, a ne VSS.


– Na stranu što Vrhovni sud ne razume najbolje suštinu Zakona o radiodifuziji, pa u nekim presudama Savet RRA naziva kolektivnim upravnim organom. U svim presudama sudije VSS-a traže da im članovi Saveta RRA detaljno obrazlažu kriterijume na osnovu kojih su odlučivali – kaže Vasić i dodaje da on ne vidi razlog da se to radi, jer sudije VSS nisu stručnjaci.


– Presude sudskih veća donosila su od marta do početka jula ove godine, a sve presude su stigle odjednom – 10. jula. To dovodi u sumnju nerazumevanje Zakona o radiodifuziji i jasno ukazuje na zlu nameru – tvrdi Vasić.
On ističe da je indikativno da je VSS presudio u korist RTL-a i onih beogradskih radio-stanica koje su pružale otpor prilikom pečaćenja njihovih prostorija.


M. Dudvarski

Tagovi

Povezani tekstovi