Onaj ko vodi pokrajinsku televiziju mora da živi i radi u Vojvodini

U presudi koja je objavljena 13. jula u celosti je prihvaćen prigovor njenog protivkandidata na mesto direktora, novinara Ljubiše Nikolina, koji je podneo tužbu protiv RTV zbog nezakonitog izbora Dine Kurbatvinski-Vranešević.
U presudi se navodi da se Upravni odbor (UO) RTV „nije držao odredaba Zakona o radiodifuziji, jer je na mesto generalnog direktora imenovao lice koje za to ne ispunjava propisane zakonske uslove, zbog čega je odluka UO od 31. jula 2006. nezakonita“.


Nikolin je u tužbi sudu naveo da Kurbatvinski-Vranešević nije ispunila uslov po kojem generalni direktor pokrajinskog javnog servisa mora da živi i radi u Vojvodini, odnosno da nije zadovoljila sve uslove konkursa. Nikolin je naveo i da se izborom na funkciju direktora Kurbatvinski-Vranešević „našla u sukobu interesa, s obzirom na to da je angažovana i crpi korist iz dve firme koje su vlasništvo njene dece, a koje se u svojoj delatnosti pretežno oslanjaju na RTV produkciju“. Pored toga, u aktivnostima ovih firmi je profesionalno angažovana i član Upravnog odbora RTV, zbog čega se s pravom može postaviti pitanje validnosti njenog glasa prilikom izbora imenovane kandidatkinje na mesto generalnog direktora, naveo je u tužbi Nikolin.
Sud je utvrdio „da nije sporno da je Dina Kurbatvinski-Vranešević u trenutku imenovanja imala prebivalište u Novom Sadu, čime je ispunila jedan od uslova, ali je stao na stanovište da u trenutku imenovanja nije ispunjavala drugi uslov, koji izričito propisije da imenovano lice treba da radi na teritoriji Vojvodine“.
„Nedvosmisleno je utvrđeno da je Dina Kurbatvinski-Vranešević od 25. jula 2001. radila kao zamenik direktora marketinga RTS, a nakon toga od 30. juna 2003. obavljala poslove pomoćnika direktora RTS-a, a notorna je činjenica da se Grad Beograd ne nalazi na teritoriji Vojvodine“, navodi se u presudi. Sud je presudom obavezao RTV da Nikolinu naknadi troškove postupka u iznosu od 30.600 dinara.


 Beta

Tagovi

Povezani tekstovi