Poraz sedme sile

Profesija  novinara po značaju za društvo, prema mišljenju građana Srbije, pri dnu je lestvice. Iza njih po ugledu profesije su samo trgovci i političari.


Ovo su rezultati istraživanja „Novinari i novinarstvo u očima građana i novinara“ NUNSA, koje je obavila agencija „Stratedžik marketing“. Ne samo što novinari nisu cenjeni, već su alarmantna i mišljenja novinara o sopstvenoj profesiji i kolegama.


– Samo 36 odsto anketiranih novinara smatra da je značaj koji novinarstvo ima za društvo, prilično dobar ili odličan – kaže Srđan Bogosavljević, direktor agencije. – Tek 17 odsto novinara smatra da je kvalitet novinarskog rada dobar, a kada je u pitanju ekonomski status, novinari svoju profesiju vide na samom dnu liste. Većina građana – 63 odsto, a čak 81 odsto novinara, ističe da je novinarstvo politizovano. Novinari više od građana smatraju da je novinarstvo korumpirano.


Gotovo polovina anketiranih građana i novinara izjavila je da je naše novinarstvo informativno. Međutim, samo 16 odsto novinara, a 24 odsto građana, veruje da je novinarstvo slobodno. A, kao objektivno, srpsko novinarstvo ocenilo je 12 odsto novinara i oko 20 odsto ispitanih.


– Ocene novinara o svojoj profesiji lošije su od onih koje su dali građani, ali zato valastitu profesiju procenjuju kao odgovornu, interesantnu i kreativnu – istakao je Bogosavljić. – Većina građana novinare opaža kao obrazovane, inteligentne, zanimljive, ali i bliske vlasti. Gotovo 40 odsto populacije smatra da su novinari potkupljivi.
Podaci ovog istraživanja pokazuju da i samo četiri odsto novinara, a devet procenata građana, veruje da je kod nas većina medija nezavisna. Najveća kontrola, po mišljenju stanovništva i novinara, je u oblasti inoformisanja o finansijskim malverzacijama političara, a slede ih i novčane zloupotrebe tajkuna, informacije o organizovanom kriminalu i o statusu Kosova.

Tagovi

Povezani tekstovi