RRA traži snimke emisija Radio Subotice

Radio Subotica je, naime, uputila žalbu zbog odluke RRA da joj se ne dodeli, to jest praktično oduzme dosadašnja regionalna frekvencija koju je koristila 39 godina. Zbog takve odluke Radio Subotica je pokrenula i peticiju za očuvanje frekvencije i predala je zajedno sa prigovorom Savetu RRA. Peticiju je potpisalo gotovo 20 000 građana.
Na konferenciji za štampu u Radio Subotici je napomenuto da je frekvencija u stvari dodeljena Savezu vojvođanskih Mađara, koji se pojavljuje kao inicijator osnivanja civilnog društva Panonija, i Panon radija, koji je dobio regionalnu frekvenciju. Izneta je i tvrdnja da je predsednik Upravnog odbora Radio Subotice Joža Laslo, koji je i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, uputio pismenu podršku RRA da se frekvencija dodeli Panon radiju, a kada je od njega zatraženo objašnjenje, stigao je odgovor da bi on dao podršku i Radio Subotici, ali niko je nije tražio.
Predsednik Opštinskog sindikalnog veća Ištvan Huđi napomenuo je da Radio Subotica očekuje da RRA svoju odluku preinači, ili da se ovom regionu dodeli još jedna frekvencija za programe nacionalnih manjina, upravo zbog specifičnosti nacionalne strukture ovoga kraja. Direktor Radio Subotice Antal Bijači napomenuo je u prigovoru na odluku RRA navedeno i to da je regionalna frekvencija dodeljena radiju čiji je osnivač jedno civilno društvo, a zakon kaže da mediji udruženja građana mogu dobiti samo lokalne frekvencije. On je ovakav ishod ocenio kao rezultat uspešnog lobiranja Saveza vojvođanskih Mađara.


J. K.


 

Tagovi

Povezani tekstovi