Nema alternative privatizaciji

Ministar kulture Vojislav Brajović rekao je da privatizacija elektronskih medija treba da bude gotova do kraja godine, dodajući da se u taj proces ušlo sa ciljem da se ukine direktno finansiranje medija iz državnog budžeta
– U javnu raspravu se ušlo zbog toga što bi mediji na jezicima nacionalnih manjina mogli da budu ugroženi. Potrebno je da se maksimalno poštuju njihova prava, jer Srbija poštuje evropske standarde i ulogu OEBS – naveo je Brajović.


Zamenik šefa misije OEBS u Srbiji Entoni Pahigian istakao je da podržava proces privatizacije medija i naveo da nijedna zemlja u regionu još nije rešila taj problem, „pa, zašto da Srbija ne bude prva“.
Rade Veljanovski, profesor FPN, rekao je da ideja za izuzimanje iz privatizacije medija nacionalnih manjina nije najbolji način da se reši njihova situacija.
– Rešenje treba tražiti u fondovima na nivou opština, pokrajine i države za finansiranje projekata i u strategiji Republičke radiodifuzne agencije, koja u jednom broju slučajeva mora da da frekvencije medijima nacionalnih manjina – ocenio je on.
Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za informisanje naveo je dva problema: kako obezbediti informacije na lokalnom nivou, ako postoje samo javne stanice i kako nacionalne manjine da iskoriste svoje pravo da se informišu na maternjim jezicima.
– Rešenje za ove probleme su izmene Zakona o radiodifuziji ili mogućnost da država osnivanjem fondova stvori uslove za održavanje multietničkih programa na komercijalnim stanicama – predložio je Đurić.
Pravnik Dragan Bosiljkić rekao je da u Srbiji postoji oko 100 elektronskih medija od kojih je većina u procesu privatizacije i da „taj proces neće biti okončan do kraja ove godine, jer nije realan rok u kojem se ona može izvršiti“.
– Potrebno je da se izmenom Zakona o radiodifuziji rok za privatizaciju medija pomeri za šest meseci, kako bi se do tada posao završio – objasnio je on.
Prema njegovom mišljenju, postoji zabluda da komercijalni mediji neće biti u mogućnosti da informišu lokalne zajednice na pravi način.


J. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi