List „Pravda“ obmanjuje javnost

Javnosti je poznato da je Jovanović kao neposredni izvršilac ubistva premijera Zorana Đinđića osuđen pred Većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu na najtežu kaznu od 40 godina zatvora.
Jovanović je tokom suđenja imao priliku da kaže sve što ima u svoju odbranu kao neposredni izvršilac ubistva premijera Zorana Đinđića pred Većem  Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Okružnog suda u Beograduna najtežu kaznu od 40 godina zatvora.


Jovanović je tokom suđenja imao priliku da kaže sve što ima u svoju odbranu i nedopustivo je obmanjivati javnost, kako to čini Pravda, tvrdnjama da „na sudu nisu imali razumevanja za njegovu istinu“ i da mu zbog toga list pruža „bar malu satisfakciju“.


Šta je Jovanović rekao ovom listu irelevantno je, jer to ni u kom slučaju ne bi smelo da utiče na konačnu presudu, iako se može pretpostaviti da je upravo to cilj objavljivanja intervjua.


NUNS ukazuje i na neprofesionalnost i neetičnost odluke lista „Pravda“ da intervju s Jovanovićem organizuje posredstvom njegovog advokata Nenada Vukasovića koji je prekršio zakonske odredbe o dopuštenoj komunikaciji osuđenika s javnošću.
NUNS očekuje da ovim povodom reaguju nadležni sudski organi i Advokatska komora, a od medija da se pridržavaju etičkih standarda profesije.


U Beogradu: 22.07.07. godine


Predsednica: Nadežda Gaće
Potpredsednik: Đorđe Vlajić 


 

Tagovi

Povezani tekstovi