Kako je „Blic“ oteo štampariju UN

Brutalnim udarom na Press, zabranom dalje štampe našeg lista, `blicovci` pokušavaju da nam oduzmu pravo na rad i tržišnu utakmicu. Oni beskrupulozno pokušavaju da ostave bez posla više od 200 zaposlenih u Pressu!


Švajcarska kompanija „Ringijer“, izdavač dnevnog lista „Blic“, na nezakonit način je od malih akcionara otkupila akcije štamparije „APM print“ i preuzela upravljanje nad njom! Izdavač „Blica“ je male akcionare isplatio u kešu, „na crno“, i tako izbegao plaćanje milionskog poreza (Press će sutra objaviti sve detalje o kriminalnoj, nezakonitoj prodaji akcija „APM print“).


Pri tom, iako po ugovoru nema pravo prenosa vlasništva nad akcijama sve do 1. januara 2008. godine, direktor „Blica“ Atila Mihok je već sada počeo da upravlja štamparijom kao da je njen stoprocentni vlasnik. Prvo što je uradio posle kriminalnog preuzimanja štamparije bilo je otkazivanje ugovora o štampi Pressa, koji na tržištu sve ozbiljnije ugrožava pozicije „Blica“. Ponašajući se kao najobičniji medijski siledžija, Mihok koristi štampariju i poziciju zauzetu na nezakonit način da kroji medijsku scenu u Srbiji. Vlast i država sve to mirno gledaju i ćutke prelaze preko kriminala direktora „Blica“. Zašto?!


Štamparija „APM print“ je devedesetih godina dobijena kao poklon Ujedinjenih nacija slobodnim srpskim medijima. Najzaslužniji za dobijanje ove štamparije bio je osnivač „Dnevnog telegrafa“ Slavko Ćuruvija, koga su na Vaskrs 1999. godine ubili po nalogu bivšeg režima. Nesrećni Ćuruvija nije tako doživeo da štamparija koja je u Srbiju stigla gotovo isključivo njegovom zaslugom počne da radi (u Kongresu SAD odlučeno je da se daju pare za štampariju tek posle Ćuruvijine posete Vašingtonu). Svrha ovog poklona bila je da se spreči monopol državnih i privatnih štamparija koje su bile pod kontrolom bivšeg režima. Upravo iz tog razloga akcije štamparije besplatno su podeljene osnivačima nezavisnih medija (DT, Nedeljni telegraf, Svedok, NIN, Beta, Fonet, Ekonomist, Mađar so, Blic, Danas…), a oni su se obavezali da akcije neće prodavati u narednih deset godina, dakle do 1. januara 2008. godine.


U međuvremenu, moćnici iz švajcarskog „Ringijera“ bacili su oko na štampariju „APM print“ i počeli da upućuju „nepristojne ponude“ akcionarima. Jedan po jedan, oni su prodavali akcije vlasnicima „Blica“. Paket akcija od po 9,03 odsto isplaćivan je od slučaja do slučaja – od 100.000 do 150.000 evra. Prema našim informacijama, koje bi nadležni odmah morali da provere, sve ove pare su isplaćene u kešu i izbegnuto je plaćanje poreza. Tako je „Ringijer“ za realno male pare (manje od 1,5 miliona evra) postao vlasnik štamparske mašine, zgrade štamparije i svih unosnih poslova koje „APM print“ ima.


Odmah po nelegalnom preuzimanju akcija, vlasnici „Blica“ su počeli da se ponašaju kao oni zbog kojih su UN slobodnim srpskim novinarima poklonile štampariju. Atila Mihok danas je veći cenzor od Čukića i Komrakova zajedno. Brutalnim udarom na Press, zabranom dalje štampe našeg lista, „blicovci“ pokušavaju da nam oduzmu pravo na rad i tržišnu utakmicu. Oni beskrupulozno pokušavaju da ostave bez posla više od 200 zaposlenih u Pressu!


Zašto ovo pišemo? Šta mi, zapravo, hoćemo?


Tražimo samo da se ispoštuje zakon i da država ne dozvoli kriminalno preuzimanje štamparije „APM print“ koju je UN poklonila svim slobodnim srpskim medijima. Tražimo samo da neko proveri kako su isplaćene akcije štamparije i koliki je porez plaćen na ovu transakciju. Konačno, tražimo samo da nam se omogući pravo na rad. Ne tražimo nikakve privilegije, ne tražimo da nam bilo ko bilo šta pokloni. Ali, nećemo ćutke da gledamo lopovluk, ne pristajemo da savijamo kičmu pred belosvetskim kriminalcima. Eto, samo to hoćemo i samo to tražimo. Ništa više i ništa manje!

Tagovi

Povezani tekstovi