NUNS: Neetičko novinarstvo

Pojedini, pre svega štampani mediji, izneverili su i osnovne etičke principe novinarstva, posebno u odnosu prema žrtvama – ubijenima i njihovim porodicama, koristeći nesreću kao puki povod za nadmetanje u senzacionalističkom “informisanju” javnosti (“hoćemo osvetu”, “krvi ću mu se napiti”, “kakvo suđenje, rukama ću ga zadaviti”…). Isti mediji nisu pokazali ni dužnu novinarsku pažnju, kako to nalaže kodeks profesije, prema članovima porodice ubice, koji su, kako i sami izveštači prenose, zbog pretpljenog šoka stalno pod sedativima.


NUNS ocenjuje da su pojedini mediji pokazali neprofesionalnost i ukazivanjem da je “monstrum” izvršio zločin podstaknut crnom magijom, iako je ustanovljeno da je reč o psihički bolesnom čoveku, evidentiranom u bolničkim ustanovama u Srbiji i Austriji.


Nedopustivo je to što se u analizi zločina bez ograde citiraju “poznavaoci” magije koji tvrde da “vračare mogu sve”, pa i to “da izgubiš ili dobiješ posao, da se osoba koju odabereš zaljubi u tebe, da komšiji krene loše, da nerotkinja zatrudni”.


NUNS apeluje na medije da se u izveštavanju o ovako tragičnim događajima pridržavaju etike novinarske profesije, kako u odnosu prema žrtvama tako i prema svojim čitaocima i gledaocima.  


U Beogradu: 2.08.2007. god


Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi