Austrija uporno traži Ćirića

Ćirić je uhapšen 3. jula u Rovinju u hotelu „Valde vizo“ na osnovu Interpolove poternice koju je za njim raspisala Austrija, zbog sumnje da je pre nekoliko godina imao veze sa krijumčarenjem 500 kilograma kokaina, zaplenjenog u toj zemlji.


U poternici koju je za Ćirićem raspisao Zemaljski sud u Gracu, kako saznajemo, navodi se da je Ćirić „profesionalno i sa namerom da ostvari imovinsku korist, činio uzastopna krivična dela prema Zakonu o opojnim supstancama“. Austrijske vlasti u dopisu upućenom kolegama u Hrvatskoj, pored sumnje u „opasnost da će, ukoliko bude pušten na slobodu, prikriti dokazni materijal i pokušati bekstvo“, traže da Ćirića što pre izruče.


Ćirić se, prema navodima poternice, sumnjiči da je 9. avgusta 2004. godine u Zagrebu, izvesnom Nenadu Tauzoviću predao tri kilograma kokaina, koji je ovaj prokrijumčario u Austriju. Istražujući šverc kokaina u Austriji, policijski zapovednik u Štajerskoj je, navodno, došao do informacija koje Ćirića sumnjiče da „pripada kriminalnoj organizaciji sačinjenoj od kriminalaca iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koja je trgovala ogromnim količinama kokaina“. Grupa je, prema saznanjima do kojih je došla policija u Gracu, koristila lažna imena i identitet.
Tim advokata iz Novog Sada, Hrvatske i Austrije, veruje da je u ovom slučaju došlo do zamene identiteta i da je njihov branjenik neosnovano doveden u vezu sa organizovanom grupom krijumčara narkoticima.


– Dokumentacija o istrazi protiv Ćirića dostavljena je Ministarstvu pravdu, odnosno ministru Dušanu Petroviću i verujem da će on i država pomoći da se ovaj slučaj što pre reši i da Ćirić ne bude izručen Austriji – ubeđen je Nemanja Aleksić, Ćirićev branilac iz Novog Sada. – Uveren sam da je moj branjenik tipična žrtva zamene identiteta.


Lj. Preradović

Tagovi

Povezani tekstovi