Антисемитизам на фасадама

Центар Београда освануо је јуче облепљен антисемитским и шовинистичким плакатима и ижврљан графитима сличне садржине, чији је аутор до сада непозната организација „Национални строј” На мети вандала нашли су се Јеврејско гробље у Рузвелтовој улици, седиште Хелсиншког одбора за људска права и Фонд за хуманитарно право на чијим фасадама су исписани натписи увредљиве садржине. Плакатима који позивају на бојкот телевизије „Б92” облепљена је околина Вуковог споменика, у којима „Национални строј” оптужује „Б92” за антисрпско деловање, погубан утицај на српску омладину, подршку независности Косова и Метохије, подршку ширењу наркоманије, хомосексуализма и других болести са Запада и подршку мултирасном новом светском поретку. Поред имена аутора – „Национални строј”, ту је и парола Србија Србима, а лого телевизије налази се у оквиру Давидове звезде, симбола Јевреја. Графити на фасадама су сличног садржаја: Србија Србима, Реци не ционизму, Петооктобарска окупација Србије, а исписане су и увреде на рачун појединаца из ових организација, уз прецртану Давидову звезду.

Овим поводом огласила се и телевизијска станица Б92, чији је главни и одговорни уредник Веран Матић затражио да предузму кораке како би се идентификовали починиоци.

– Плакати и графит указују да бујање расизма, антисемитизма и фашизма у Србији није озбиљно схваћено од надлежних институција. Бројни инциденти у последње време – који су кулминирали списковима Јевреја са њиховим кућним адресама и бројевима телефона на Интернету – указују да у Србији постоји организован расистички покрет, који се осећа довољно безбедним да би интензивирао своје деловање. Све ово упркос чињеници да удара на темељне цивилизацијске вредности


и елементарна друштвена и уставна начела на којима и ова земља, макар формално, почива – саопштио је Веран Матић.

У саопштењу се такође каже да Б92, као „заговорник мултикултуралности, ту се нађе међу првима на удару, и већ по правилу смета свему антиевропском, антидемократском и антицивилизацијском. Само у последњих годину дана овој медијској кући стављане су бомбе под репортажна кола, ломљене камере од стране обезбеђења првооптуженог за атентат на председника владе, већ су раније исписивани графити сличне садржине на нашем културном центру и на подвожњаку у Жаркову, и стизале су анониме претње нашим новинарима не само на адресу редакције, већ и у приватне поштанске сандучиће у зградама где живе са породицама и децом”.

Поводом најновијег инцидента огласио се и председник Србије Борис Тадић који је најоштрије осудио појављивање ових плаката и затражио од надлежних хитну истрагу о том случају. Он је оценио да таква врста етикетирања и индиректног позива на линч представља део политичког фолклора за који је сматрано да је нестао са јавне сцене, саопштила је Прес служба председника Србије.

Истичући да свако има право да износи аргументовану критику рада јавних гласила, председник Србије је указао да су апсолутно неприхватљиви било какви позиви на насиље и ширење националне нетрпељивости.

У саопштењу странка Г17 плус најоштрије је осудила позиве на бојкот Б92, наводећи да Србија, која је на путу ка Европској унији, не може толерисати такве појаве. Најоштрије се осуђује било какав притисак на медије, јер је њихова слобода услов здраве демократије.

Огласила се и Демократска странка која је саопштила да је „такво понашање према медијима, односно позивање на насиље и ширење националне мржње и нетрпељивости, недопустиво у демократским земљама”. Такође је затражено да се открије ко стоји иза до сада непознате организације „Национални строј”.

Грађански савез Србије навео је у саопштењу да фашистоидне, расистичке и дискриминаторске поруке упућене Б92 и Хелсиншком одбору за људска права представљају доказ немоћи власти да се одлучно супротстави ретроградним снагама на политичкој сцени.

Социјалдемократска унија оценила је да антисемитски и пронацистички плакати против Б92 подсећају на „идеолошку припрему ратова и насиља за време Милошевићеве владавине”.

Иницијатива младих за људска права позвала је надлежне


да одмах уклоне расистичке плакате и испитају деловање организације која се представља као „Национални строј”, али и сличних, попут „Образа”, „Националног фронта”, „Белог света” и других


 


ДСС: Нетрпељивост супротна традицији нашег народа

Демократска странка Србије саопштила је јуче да са огорчењем осуђује испољавање расне, верске и идеолошке дискриминације до којег је претпрошле ноћи дошло у Београду.

Ова врста агресивне нетрпељивости дубоко је супротна осведоченој традицији нашег народа, наведено је у саопштењу.

ДСС те изгреде осећа као подмукао ударац својим настојањима да, на основама те традиције, допринесе интеграцији наше земље у Европу.

Странка са посебним гнушањем осуђује антисемитску природу тих изгреда.

ДСС изражава уверење да ће надлежни органи енергично реаговати како би се починиоци извели пред лице закона, а да ће Србија наставити напредовање ка потпуној демократизацији, толеранцији и поштовању вера и уверења свих својих грађана, наведено је у саопштењу.


Милош Ж. Лазић


Дражен Милошевић


 


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi