Danas uvid u ugovor o koncesiji

Time je ugovor prvi put posle pet meseci dostupan široj javnosti. Novinarske ekipe u Vladi Srbije dobile su na uvid taj dokument. Ugovor je prva pogledala ekipa redakcije B92, koja prenosi da je će novinarima biti ostavljeno i više od sat vremena da pogledaju osnovni ugovor, dok aneksi novinarima nisu dostupni.

U ministarstvu finansija rečeno je da postoji nekoliko kopija ugovora, tako da će više novinarskih ekipa istovremeno moći da pregleda taj dokument.

Vicepremijer Božidar Đelić zadovoljan je što će ugovor, koji je tada tehnička Vlada Srbije 30. marta potpisala sa konzorcijumom „FCC – Alpina“, konačno biti dostupan građanima Srbije.

„Dobro je što se kolega Ilić pridružio članovima vlade koji se sada zalažu za objavljivanje celog ugovora“, rekao je Đelić.

Đelić je rekao i da Vlada mora poštovati određene standarde međunarodnog poslovanja.

„To znači da možda neki delovi ugovora mogu na neko ograničeno vreme da budu poverljivi iz razloga što se te iste kompanije prijavljuju na sve druge tendere i ne bi im bilo prihvatljivo da se svi detalji odmah objave“, rekao je on.

„Međutim, problem je u tome, što na moje veliko razočaranje koncesionar je odgovorio da ne želi da se objavi ni jedan deo ugovora, što nisam shvatio“, kazao je Đelić.

„Dobro je što se kolega Ilić pridružio članovima Vlade koji se sada zalažu za objavljivanje celog ugovora“, navodi on. Prema najavi ministra Ilića, on će na sednici Vlade u četvrtak zatražiti da se ceo ugovor objavi na sajtu Vlade.

Za sada ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega moći će da vide novinari u kabinetu ministra Ilića u zgradi Vlade, bez prava da ga fotokopiraju i snimaju, ali će, prema rečima Velimira Ilića, javnosti moći da predoče šta u njemu piše.

Novinari, koji će imati po sat vremena da pregledaju ugovor,
smatraju da je ključno da se on objavi na sajtu Vlade i da na uvid stručnjacima.

Tagovi

Povezani tekstovi