Neprofesionalnost zarad tiraža

Naime, iako su svi štampani mediji u Srbiji danas pisali o pogibiji mladića u kavezu sa medvedima beogradskog Zoološkog vrta, jedino su ovi listovi objavili slike unakaženog tela. Sociolog Ratko Božović smatra da je pojavljivanje ovakvih prizora na naslovnim stranama listova koji žude za senzacijama neizbežno jer u Srbiji postoji publika koja to traži.

Iako je istina na prvom mestu kod nekih detalja se u medijima mora povući crta, kaže Božović:

„To je pitanje bontona i estetike. Mislim da bi ti ekstremni oblici uništenog života ili nasilje nad čovekom mogli biti isključeni. Jednostavno rečeno, ja držim da bi možda trebalo cenzurisati i očekivanja auditorija koji se već uveliko navikao na nasilje, nasilničke slike i prizore iz našeg nevoljnog života. Bojim se da smo već pomalo zakasnili jer su čitaoci i gledaoci već naviknuti na te slike“, kaže Božović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije su osudili objavljivanje u medijima fotografija tela mladića nastradalog u beogradskom Zoološkom vrtu.

NUNS i NDNV ocenjuju da je odluka uredništava Presa, Kurira i internet izdanja Glasa javnosti, da na naslovnim stranama objave fotografije raskomadanog ljudskog tela u kavezu za medvede, sa najavama “horor” i “strahota u Zoo-vrtu” neprofesionalna, neetička i morbidna.

Kurir i Pres i ranije su kršili etičke kodekse novinarstva zbog čega su opominjani od strane novinarskih udruženja – poslednji put prenoseći pretnje meštana sela Jabukovac ubici njihovih komšija.

Tagovi

Povezani tekstovi