Samica s televizorom

Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS, a sada osuđeno lice na izdržavanju kazne u KPZ Zabela, najavio je štrajk glađu. Nezadovoljan je tretmanom i oduzimanjem privilegija, koje je dobio nezakonito. Naime, odlukom upravnika KPZ, a nakon intervencije ministra pravde Dušana Petrovića, promenjen mu je povlašćeni tretman.
Kako se čuje, Milanović je trenutno redar u zatvorskoj bolnici, smešten je u posebnoj prostoriji sa televizorom, frižiderom i kupatilom. Po kom osnovu? Za redare u zatvorsku bolnicu smeštaju se osuđena lica iz medicinske struke. Kako bi u nju dospeli – zbog poboljšanja smeštaja, ishrane i veće slobode kretanja – mnogi osuđenici gutaju kašike ili žilete i samopovređuju se na druge načine.
Ako je Milanović doista najavio štrajk glađu, zatvorska uprava dužna je da ga izdvoji u tzv. Sedmi paviljon, kako bi danonoćno bio pod apsolutnom kontrolom radi preduzimanja vanrednih preventivnih mera, a u cilju sprečavanja samopovređivanja, kontrole ishrane i pružanja zdravstvene pomoći. Što se tiče privilegija koje je doskora uživao, postavlja se pitanje kako je on mogao da ih dobije nakon samo dve godine provedene u zatvoru. Jer, penalna praksa i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija predviđaju određene olakšice za zatvorenike tek nakon isteka dve trećine zatvorske kazne. Milanović je, podsećam, osuđen na deset godina zatvora. Na izdržavanje kazne nije se javio sam, već je uhapšen i sproveden u zatvor po poternici MUP Srbije. Upravnik Dragomir Brajović i Služba za penalni tretman osuđenih lica bi, pošto znaju sve to, morali da odgovore na mnoga pitanja.


Žanka Stojanović, Beograd


Tagovi

Povezani tekstovi