Kako je bombardovan RTS?

 Ministarstvo odbrane Srbije poseduje transkript razgovora posade NATO aviona sa svojom bazom, neposredno pred bombardovanje zgrade RTS-a, navodi se u zajedničkom saopštenju Fonda za humanitarno pravo, Komiteta pravnika za ljudska prava, Centra za kulturnu dekontaminaciju, Helsinškog odbora za ljudska prava, Inicijative mladih za ljudska prava i Žena u crnom.

Ministarstvo odbrane, kako je navedeno, poseduje „i službene beleške ovlašćenih osoba vojne službe bezbednosti povodom presretnutog razgovora, koje potvrđuju da je Generalštab u Beogradu imao pravovremeno obaveštenje o predstojećem napadu na zgradu RTS-a“.

Ta dokumenta se, kako je saopšteno, nalaze u pravnoj upravi i sekretarijatu Ministarstva odbrane.

– Uprkos pouzdanim informacijama o postojanju ovih dokumenata i nastojanjima porodica žrtava i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da se ona stave na uvid javnosti, službenici Ministarstva odbrane i dalje negiraju njihovo postojanje, navodi se dalje u saopštenju.

Objavljivanjem transkripta presretnutih razgovora vratilo bi se dostojanstvo žrtvama, dok bi javnost dobila potpune informacije o bombardovanju zgrade RTS-a, dodaje se u saopštenju.

U bombardovanju zgrade RTS-a poginulo je 16 radnika te medijske kuće, a tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović osuđen je na deset godina zatvora zbog nepoštovanja odluke tadašnjih vlasti o radu u ratnim uslovima.

Tagovi

Povezani tekstovi