NUNS odgovorio Nenadu Cekiću predsedniku Saveta RRA

U istom pismu kategorički tvrdite da RRA nikada nije dobila nikakvu predstavku u vezi sa sadržinom programa Radio Fokusa, pa da po istoj nije mogla da postupi, i imperativno tražite da vam u roku od 72 sata dostavimo podatke o vremenu emitovanja programa koji je bio predmet naše kritike, pod pretnjom pomenute tužbe.


S tim u vezi, moramo da vas podsetimo na to da vam je NUNS još 12. februara ove godine dostavio dopis (koji je zasnovan na jednomesečnom praćenju rada više medija u predizbornoj kampanji) kojim se ukazuje na zloupotrebu nacionalne frekvencije i kršenje zakona od strane Radio Fokusa. U tom dopisu smo, pored ostalog, ukazali da je u periodu dugom mesec dana ovaj radio emiter u kontinuitetu svojim programom kršio zakon, Opšteobavezujuće uputstvo RRA, etičke norme i Kodeks novinara Srbije.


NUNS je i kasnije na slične postupke Radio Fokusa reagovao javnim saopštenjima koja su bila dostupna najširoj javnosti, jer ih je preneo veći broj medija. U tim saopštenjima pozivali smo nadležne na preduzimanje odgovarajućih mera.


Podvlačimo da ni u jednom od tih saopštenja nismo, kao što vi tvrdite, „naglašavali nepostupanje RRA“, ali naravno jesmo pozivali nadležne da nešto preduzmu, a samim tim pozivali na to i RRA. 


Činjenice na koje smo ukazali u dopisu koji smo vam uputili 12. februara i kasnije, na primer u javnom saopštenju od 24. aprila   ukazujući na emisiju Radio Fokusa Replika od 20. aprila ove godine, bar po našoj oceni trebalo bi da su više nego dovoljne da zainteresuju RRA i dovedu do toga da ona nešto preduzme u skladu sa zakonom. 


RRA, izgleda, smatra da je za njeno postupanje potrebno više, ali čak i ako je tako neodgovorno je da predsednik Saveta RRA telefonski razgovor sa sekretarom NUNS-a, koji je sam prekinuo, u javnosti interpretira kao odbijanje sekretara NUNS-a da mu da podatke koje je navodno tražio.


Ako opšte poznate činjenice nisu dovoljne da animiraju RRA na preduzimanje nekih mera protiv emitera koji krše zakon, etičke standarde i Kodeks, i ako je svako postupanje RRA neminovno uslovljeno birokratskim zahtevima za dostavljanje podataka, NUNS će, iako sa nezadovoljstvom, morati da prihvati tu činjenicu kao objektivnu. Ali će baš zbog toga NUNS nastaviti da se javno zalaže za ostvarivanje odredbi Zakona o radiodifuziji, ne samo u onom birokratskom delu nego u onom suštinskom, zbog koga, po našem uverenju, taj zakon i postoji.


S poštovanjem,  


 


U Beogradu: 06.09. 2007. god


 


Nadežda Gaće


predsednik NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi