Parlament na odloženo

Hoće li Srbija gledati prenose skupštinskih zasedanja „uživo“ i u celini, čak i ona maratonska, znaće se tek posle još jednog u nizu sastanaka predsednika Narodne skupštine Olivera Dulića, Aleksandra Tijanića, direktora Radio-televizije Srbije i čelnih ljudi Republičke radiodifuzne agencije.
Tijanić je i dalje pri stavu da RTS ne može da posveti svoj Drugi kanal prenosu parlamentarnih zasedanja, zanemarujući druge programe koje gledaoci žele da vide. On kaže da će do daljeg zasedanja biti emitovana na Drugom programu RTS samo do 18 časova.
Iz RRA pozivaju i srpske parlamentarce i predstavnike javnog servisa da što pre nađu zajedničko rešenje. Predsednik Saveta RRA, dr Nenad Cekić, podseća RTS da nije komercijalna televizija, već javna ustanova za koju građani plaćaju pretplatu i da, po zakonu, imaju posebne obaveze u informisanju.
– RTS mora biti nezavisan u svojoj uređivačkoj politici, ali, upravo zbog pretplate koju ubira od građana, mora da prihvati i obaveze koje mu zakon i šira javnost nameću – Cekićev je stav. – S druge strane, Savet RRA apeluje na sve poslaničke grupe da sa menadžmentom RTS nađu takvo rešenje koje neće da nanosi štetu programskoj šemi.
Tijanić tvrdi da danas ovakav problem ne bismo imali da je treći kanal nastavio da radi. Krivca za ukidanje celovitih prenosa vidi u Vladanu Batiću, predlagaču zakona, i poslanicima koji su usvojili akt o radiodifuziji, koji je, između ostalog, javnom servisu namenio samo dve frekvencije.
– Ne može RRA da propisuje šta će javni servis da emituje, niti poslanici mogu da se bave našom uređivačkom politikom – ocenjuje prvi čovek RTS. – Ni drugi javni servisi nisu dužni da prenose zasedanja. Trebalo bi pustiti narod da glasa hoće li da gleda Novaka Đokovića ili Zorana Krasića, reprezentaciju Srbije ili Natašu Jovanović i Gordanu Pop-Lazić.
RTS je, kaže Tijanić, tražio da ih blagovremeno obaveste o zasedanjima koja imaju nacionalni značaj, na kojima se raspravlja o najvažnijim državnim pitanjima i zakonima. Takva zasedanja bila bi, bez obzira na trajanje i vremensku šemu, prikazivana celovita. Iz Skupštine je, međutim, tvrdi on, stigao odgovor da insistiraju na prenosu svih rasprava u celosti.


I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi