Potraga za svedocima iz vojske

Porodice nastradalih se nadaju da će u saradnji sa Ministarstvom odbrane doći do dokaza na osnovu kojih će biti pokrenut novi postupak protiv onih za koje smatraju da su svesno žrtvovali zaposlene.
Međutim, novi pisani dokazi za sada nisu pronađeni, pa ostaje nada u svedoke. Žanka Stojanović, majka poginulog Nebojše Stojanovića, kaže za „Blic“ da su porodicama u Ministarstvu odbrane obećali da će otvoriti svoja dokumenta i da će sve svedoke osloboditi čuvanja vojne tajne.
– Mi smo sve vreme tvrdili da nije samo Milanović znao, već su bili obavešteni i njegov zamenik Jovan Ristić, Milorad Komrakov, Dušan Vojvodić, kao i dopisnica RTS Tatjana Lenard, predsednik Upravnog odbora Vukašin Jokanović, tehnički direktor Milan Topalović, generalni sekretar Dušan Jakovljević, kao i šef obezbeđenja Milan Perišić. Mi smo protiv svih njih još ranije podneli krivične prijave. Dug proces je pred nama, ali nisam veliki optimista. Nadam se da ćemo doći do istine, mada ne znam da li ću ja to doživeti – kaže Žanka Stojanović.
Ministar Šutanovac je posle prekjučerašnjeg sastanka sa porodicama poginulih izjavio da postoje indicije da određeni dokazi nisu izvedeni na suđenju Milanoviću i da pojedini svedoci nisu rekli potpunu istinu jer su imali obavezu da čuvaju vojne tajne.
– Sve što bude inicirano od strane porodica, mi ćemo podržati. Postoje indicije da je sud neke stvari izostavio. Nemamo želju da bilo šta prikrivamo – kazao je Šutanovac.
Ministarstvo odbrane je još ranije utvrdilo da ne postoji transkript presretnutog razgovora pilota i komande NATO u noći tragedije.
Međutim, Nenad Nikolić, koji je bio član tima za otkrivanje pronevera u RTS-u, ispričao je članovima porodica da su mu neki oficiri rekli da je vojna služba dan pred bombardovanje dešifrovala presretnute razgovore, te da se iz njih mogla znati namera NATO.
Osim toga, porodice navode da je Dušan Vojvodić nepsredno pred bombardovanje sklonio ćerku. On se na suđenju Milanoviću pojavio kao svedok i pozvao se na čuvanje službene tajne jer je „bio mobilisan kao major u rezervi“.
Kao dokaz da se unapred znalo za bombardovanje navode se i izjave čelnika NATO i predstavnika EU i SAD da su poslali poruku da će RTS biti bombardovan. To su potvrdili i strani novinari, koji su unapred obavešteni da ne odlaze u tu zgradu.
Od odgovornih u RTS-u, za sada je osuđen bivši direktor ove kuće Dragoljub Milanović, i to na deset godina zatvora.


Vuk Z. Cvijić

Tagovi

Povezani tekstovi