Tijanić: Programi RTS biće smanjeni za 30 odsto

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić kaže za Danas da se RTS neće pomiriti sa odlukom Saveta RRA o prikazivanju sednica Skupštine Srbije „čak 200 dana u godini“ i da će upotrebiti sva dozvoljena sredstva kako bi se ova odluka izmenila.
On je naveo da će RTS zatražiti i mišljenje stručnjaka iz Evrope, „u kojoj nije zabeležena ovakva odluka, zbog koje će program RTS morati da se smanji za 30 odsto, a oko 200 ljudi, koji neće imati šta da rade, moraće da idu na socijalni program“.
– Smatram da je RRA požurila sa ovakvom odlukom i da su zatvorili vrata dogovoru RTS i Skupštine. Posao RRA nije da uređuje politiku RTS – zaključuje Tijanić.


Član Saveta RRA Slobodan Đorić kaže za Danas da postoji interes javnosti i Skupštine da se prenose zasedanja parlamenta i da zbog toga RTS mora da se prilagodi tim interesima.
– Predstavnici Skupštine Srbije i jedan deo građana smatraju da je u ovom trenutku u opštem interesu da se prenose sednice – objašnjava Đorić. On dodaje da je sa RTS napravljen kompromis i da će osim direktnih prenosa u pristojnom vremenu biti emitovani i snimci, kada sednice budu trajale duže. Prema njegovim rečima, problem je u tome što sada moraju da se izmenjaju emisije na Drugom programu.
– Uređivački kolegijum RTS će „prepakovati“ šemu Drugog programa. Moje mišljenje je da bi mogli da skrate reprize emisija, kako bi oslobodili prostor za programe od javnog značaja. Takođe, preporučio bih javnom servisu Srbije da se u pogledu programa ne takmiči sa televizijom Pink – naglašava član Saveta RRA Slobodan Đorić.
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže da je odluka RRA nezakonita, skandalozna i „dokazuje da je izvršen pritisak vlasti na RRA“.
– Ni u jednom zakonu ne postoji obaveza RTS da obavlja prenose zasedanja parlamenta. U ostalim zemljama, takođe, ne postoji takva odredba – ističe Veljanovski za Danas, dodajući da jedino zemlje, koje imaju digitalnu tehnologiju, mogu da obezbede parlamentarni kanal, „a Srbija nije jedna od tih država“. „Javnost ima prava da izrazi svoje nezadovoljstvo i reaguje kroz mnoga udruženja građana i stručne organizacije. Potrebno je organizovati javnu polemiku, jer ovakva odluka ne bi smela da se prihvati“, navodi Veljanovski.


Jelena Diković

Tagovi

Povezani tekstovi