Uspešna prezentacija lista Danas

U okviru ove manifestacije u subotu je na prostoru privredne izložbe ispred ulaza u smederevsku tvrđavu održana uspešna promotivna akcija lista Danas, povodom desetogodišnjice izlaženja pod nazivom – Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca. Više od 2.000 kupaca lista Danas dobilo je poklone, knjige po izboru u izdanju preduzeća Dan Graf, jaffa biskvit, neskafu i MTS dopune za mobilne telefone. Tom prilikom predsednik Upravnog odbora Dušan Mitrović, novinari i predstavnici stručnih službi i marketinga razgovarali su sa čitaocima.
Pokretni štand Danasa su između ostalih posetili načelnik Podunavskog upravnog okruga Zoran Milosavljevic, predsednik Privremenog organa opštine Smederevo Momir Radojkovic, načelnik Odeljenja za privredu u opštini Smederevo Snežana Savić, šef kabineta predsednika opštine Smederevo Ivica Cvetković, novinari Večernjih novosti Aleksandar Manić i Zdravko Blagojević, odgovorni urednik regionalnih novina Pomoravlje Slobodan Jelić Cis, Jovica Tišma iz marketinga Radio Smedereva, novinar Smederevskih novina Aleksandra Milanović, PR menadžer Centra za kulturu Marija Aničić, slikar Dobrica Obradović, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Bojan Teofilović, aktivisti Demokratske stranke Srbije Dobrica Radojević i Tomislav Ilić, petostruki pobednik Ljubičevskog višeboja Rade Milovanović iz Požarevca i mnogi drugi. Medijsku podršku ovoj akciji pružili su Televizija Smederevo, Radio Smederevo i smederevski nedeljni listovi Smederevske novine i Naš glas.
Pored posećene privredne izložbe održan je i okrugli sto koji su organizovali Regionalna privredna komora sa sedištem u Požarevcu i opština Smederevo na temu Unaprđenja vinogradarstva u Podunavskom okrugu, a organizovana je i poljoprivredna izložba gde je svoje proizvode predstavilo 15 seoskih mesnih zajednica iz smederevske opštine.
Smederevski kraj ima dugu tradiciju i veliki potencijal za gajenje vinove loze, ali ekonomska kriza nije mimoišla ni ovu granu poljoprivrede, tako da je ovaj okrugli sto održan u pravo vreme i na pravom mestu. Dugogodišnji zasadi pod vinovom lozom uglavnom se nalaze u privatnom posedu, i u velikoj meri zavise od posvećenosti poljoprivrednih proizvođača.
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarsva u Vladi Republike Srbije Darko Jakšić upoznao je vinogradare sa merama koje ovo ministarstvo preduzima za unapređenje vinogradarstva u Srbiji. Profesor dr Branislava Sivčev sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu govorila je o trenutnim potencijalima i perspektivi vinogradarstva u svetu i kod nas sa posebnim akcentom na smederevski kraj.
Predsednik opštine Saša Radosavljević priredio je prijem za goste manifestacije.
Opština Smederevo pokušava da omoguci što bolje uslove poljoprivrednim proizvođačima da nastave tradiciju uzgajanja vinove loze i proizvodnju vina. Još je Kristifor Kolumbo rekao da je grožde, uz pšenicu, masline i aloju ,najvažnija biljka jer se preradom dobija vino, koje hrani dušu. Ovom činjenicom sigurno su se rukovodili i najbolji proizođači grožda Slavko Brkić i Miloš Panjković, i vinarski podrumi Radovanović i Gitarić, kad uprkos svemu ne odustaju od tradicije – primetio je Saša Radosavljević.
Na svečanom otvaranju su prodefilovali glumci i drugi učesnici u tradicionalnim odorama, i uz adekvatnu muziku dočarali su vreme i ambijent srednjovekovne Srbije, u vreme despota Đurda Brankovića.
Cela manifestacija je protekla u znaku grožda, drugog voća i vina, ali i uz predstavljanje privrednih i poljoprivrednih dostignuća, uz više kulturnih, umetničkih, sportskih i promotivnih sadržaja. Manifestacija je održana na više lokacija u gradu a glavno mesto događanja je prostor smederevske srednjovekovne tvrđave, koju je u 15. veku podigao srpski despot Đurad Branković, kada je Smederevo bilo srpsko. Nek se toči vino uz Cecu.
Pažnju su privukli i Sajam knjiga, izložba grožđa i voća, Sajam vina i rakije, Poljoprivredna izložba, dečji programi, nastupi folklornih ansambala, brojne izložbe i književni susreti, te nastup dečjeg junaka Peđolina, koncert hora Kir Stefan Srbin, pozorišna predstava Dobra stara vremena, koncert Dragačevskih trubača, te koncerti, etnogrupe Nais, Svetlane Ražnatović Cece i grupe Neverne bebe.
Turistička organizacija Smederevo je za posetioce organizovala obilazak srednjovekovne tvrđave Đurđa Brankovića, crkve Uspenja presvete Bogorodice iz 15. veka, Sabornog hrama Svetog Đorđa građenog po uzoru na manastir Manasija, letnjikovca Zlatni breg dinastije Obrenović i Gradskog trga, na kome se nalazi nekoliko građevina koje datiraju iz 19. veka.


Mile Veljković

Tagovi

Povezani tekstovi