Potreban sistem za sprečavanje uticaja

On je na drugoj javnoj raspravi o privatizaciji lokalnih elektronskih medija rekao da je stanovište Ministarstva da se i bez izmene Zakona o radiodifuziji može pronaći optimalna varijanta, u kojoj bi se ostvario cilj, a to je zadržavanje stečenih prava manjina i obezbeđivanje odgovarajućeg informisanja lokalnih i manjinskih zajednica. Osim izmena drugih zakonskih i podzakonskih akata, ovom cilju bi, prema Janjićevoj oceni, doprinelo i pažljivije sprovođenje postojećih rešenja.
Pomoćnik ministra je podsetio da je Zakon o javnom informisanju predvideo da država, odnosno pokrajina i lokalne samouprave obezbeđuju deo sredstava i drugih uslova za glasila na jezicima nacionalnih manjina.


– Promena vlasništva nikako nije vezana za mogućnosti finansiranja. Ni na koji način nije dovedeno u pitanje pravo opštine da učestvuje u finansiranju lokalnih medija. To pravo ne treba da se ostvaruje direktno kroz vlasništvo, već kroz konkurse i duge vrste podrške. Verovatno će se dešavati da moćni ljudi iz određene opštine nađu način da utiču na ove medije, ali smisao ovakvih rešenja je da pokušamo da napravimo sistem koji će umanjiti takve uticaje – smatra Janjić.
Pokrajinski sekretar za informisanje Milorad Đurić naglašava da je neophodno pojasniti javnosti da prestanak postojanja javnog preduzeća i državnog vlasništva koji je iz toga proizilazio ne znači da time prestaje i svaki finansijski odnos opštine i određenog medija.
Povod za javnu raspravu je član 96. Zakona o radiodifuziji, koji propisuje da radio i/ili televizijske stanice koje osnivaju skupštine opština ili skupštine grada imaju obavezu da se privatizuju do 31. decembra 2007. i inicijativa određenih lokalnih elektronskih medija da se izmeni ovaj član.
Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji su parlamentu već predložili izmene Zakona o radiodifuziji, upozorili su juče da će privatizacijom medija na jezicima manjina doći do drastičnog smanjenja informativnog, kulturnog, dečjeg, obrazovnog i naučnog programa. Poslanik SVM Balint Pastor zato smatra da nije dovoljno da se zadrži određena minutaža, već da se sačuva programska šema.


I. K.

Tagovi

Povezani tekstovi