Predmet Ćuruvija i dalje bez odluke tužioca

Tadašnji Specijalni tužilac Slobodan Radovanović je početkom decembra prošle godine istražnom sudiji Specijalnog suda predložio sprovođenje istražnih radnji i izvođenje detaljne rekonstrukcije na mestu Ćuruvijinog ubistva u ulazu zgrade u ulici Lole Ribara broj 11. On je tada rekao da je „otvorena istraga protiv velikog broja osoba za ubistvo Slavka Ćuruvije i da je reč o političkom ubistvu“.
Kako za Danas objašnjava portparol tog tužilaštva Tomo Zorić, „on za sada nema informacije o tom slučaju“.
– Kada tužilac nešto odluči obavestiće javnost o tome – rekao je Zorić.
Istražne radnje su počele polovinom januara ove godine i završene su polovinom juna, a kompletan predmet je dostavljen Specijalnom tužilaštvu početkom jula. Tokom istražnih radnji istražni sudija je po predlogu specijalnog tužioca saslušao oko 100 svedoka. Specijalno tužilaštvo nema nikakav zakonski rok u okviru kojeg bi moralo da donese odluku da li će „ući“ u postupak protiv eventualnih osumnjičenih.
Advokat Rajko Danilović kaže za Danas da nema nikakvih novih informacija u vezi s predmetom ubistva Slavka Ćuruvije i da tužilac još razmatra taj predmet. Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, objašnjava za Danas da viši tužilac, u ovom slučaju republički, može da reaguje i donese mere za ubrzavanje postupka.
– Republički tužilac može da reaguje samoinicijativno ili kada ga neko obavesti o eventualnom zastoju u predmetu – rekao je Škulić. On ističe da viši tužilac ne može da natera nižeg da otvori istragu ukoliko ne postoji osumnjičeni.
– Niži tužilac može samo da nastavi s prikupljanjem dokaza o krivičnom delu – kaže Škulić.


 I. P. – A.R.

Tagovi

Povezani tekstovi