NUNS I ANEM ĆE NADZIRATI RAD SAVETA ZA RADIODIFUZIJU

 Bugarinović se osvrnuo i na Predlog krivičnog zakonika Srbije u kome su ostale odredbe o uvredi i kleveti i zaprećena zatvorska kazna za ta dela. Konstatovao je da će NUNS tražiti uvođenje dužne novinarske pažnje u zakon tako da novinari ne bi bili odgovorni ukoliko su postupili s pažnjom. To je obrazložio činjenicom da je mnogo više tužbi protiv „ozbiljnih“ medija, nego protiv tabloida.


Današnja situacija u medijima podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada se to zvalo „diferencijacija medija“, ocenio je Đorđe Vlajić, član Izvršnog odbora NUNS. On je konstatovao vidljivu želju političara da se obračunavaju s medijima, te izrazio bojazan da predstoji vreme u kome će mediji biti na žestokom udaru vlasti. Osvrćući se na grafite i plakate uperene protiv Jevreja i RTV B92, Vlajić je poručio vlastima da sada imaju šansu da pokažu koliko su spremne da sankcionišu antisemitizam i šovinizam. Ipak, kazao je Vlajić, naročito zabrinjava to što se misli i ideje sličnog sadržaja mogu čuti i u parlamentu.


Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da je stanje u pokrajinskim medijima „katastrofalno pre svega zahvaljujući pravosuđu koje je i u Vojvodini kriminalno kao i bilo gde drugde“. On je posebno istakao probleme koje mediji u Zrenjaninu, Kikindi i Novom Sadu imaju sa lokalnim radikalskim vlastima.


Milan Milinković, glavni urednik Podrinjskog telegrafa smatra da je priča o nezavisnim medijima i demokratskim vlastima na lokalnom nivou ne postoji, „već da je sve to samo kozmetika“. Predložio je da u slučaju da neki od novinara ili urednika budu kažnjeni zbog objavljivanja informacije koja je u skladu s novinarskim kodeksom, svi mediji na isti način obrade temu „pa neka uhapse i osude 500 novinara“.

Tagovi

Povezani tekstovi