U polovini opština niko nije zadužen za informisanje

Udruženje građana Centar modernih veština sprovelo je istraživanje u svim opštinama u Srbiji o postojanju službi za informisanje. Rezultati jasno govore o situaciji u ovoj oblasti: 76 opština (46 odsto) ima ili službu ili lice zaduženo za informisanje građana. U 91 opštini nema ni službe ni službenika čiji bi to bio zadatak.
I u onim opštinama, kaže se u saopštenju Centra modernih veština, koje imaju sistematizovanu funkciju informisanja, u 26 (34 odsto) postoji služba za informisanje, dok 50 opština ima samo jednu osobu na toj funkciji (66 odsto). Praksa je da se taj važan posao „ad hoc“ poverava nekom od zaposlenih, a kriterijumi su različiti: od „geografske bliskosti“ (neko iz kabineta ili službe predsednika opštine ko je „pri ruci“), preko ličnih afiniteta do upošljavanja onog ko inače nema drugog posla, a već je zaposlen u opštinskoj upravi.
„Predlažemo da se novim Zakonom o lokalnoj samoupravi definiše obaveza da se u opštinama odredi pozicija menadžera za odnose sa javnošću. Time bi prvi put oblast odnosa sa javnošću bila institucionalizovana, kodifikovana i podržana u svakoj opštini Srbije“, zaključuje se u saopštenju Centra.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi