Više dozvola nego kandidata

Republička radiodifuzna agencija objavila je listu emitera koji su ispunili uslove, podneli kompletnu dokumentaciju i blagovremeno se prijavili na konkurs za dodelu lokalnih RTV dozvola. Mada je broj zainteresovanih bio neuporedivo veći, uslove da dobiju dozvolu za neki od lokalnih televizijskih kanala u Srbiji ispunilo je samo 110 kandidata. U lokalnom etru mesta ima za 148 TV kanala, ali to ne znači da će svi sa ovoga spiska i dobiti dozvolu. Neke stanice su konkurisale za različite dozvole, tačnije područja koja pokrivaju lokalne frekvencije. O tome ko sa spiska će dobiti licence za lokalne TV odlučiće Savet RRA u narednih 90 dana, a taj rok ističe početkom januara 2008. godine.


Posle pregleda dokumentacije pokazalo se da pojedini kandidati računaju na više lokalnih frekvencija, ali i da za pokrivanje pojedinih područja TV signalom nije bilo zainteresovanih.


Prilikom odlučivanja o dozvolama, RRA će uzimati u obzir niz činilaca, kao što su poslovni uspeh, odnosno ekonomska samoodrživost kandidata, iskustvo u radiodifuziji pa sve do transparentnosti vlasničke strukture i porekla kapitala.


Iako su se na konkurs prijavili i oni koji se bave nekim drugim delatnostima (ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj), prednost će imati kandidati kojima je emitovanje i proizvodnja RTV programa osnovna delatnost.


Pored komercijalnih emitera, ovom prilikom dozvole će dobiti i TV stanice civilnog sektora koje posluju na neprofitnoj osnovi i treba da zadovolje specifične interese nacionalnih manjina, etničkih grupa, verskih zajednica.


Među interesentima nalazi se i stanica TV „Beseda” iza koje stoji Pravoslavna eparhija bačka koja želi na emituje program na području Novog Sada, dok Pravoslavna eparhija žička traži dozvolu za TV „Logos” u Trsteniku. Lokalnoj TV dozvoli nadaju se i Udruženje građana „Forum žena Prijepolja”, kao i Asocijacija udruženja i nevladinih organizacija „Nišava” iz Niša.


M.P.
 
 
 

Tagovi

Povezani tekstovi