Zadovoljiti potrebu za informacijama

Knjiga „Odnosi s javnošću u tužilaštvima“ trebalo bi da posluži kao vodič predstavnicima tužilaštava i medija u svakodnevnoj komunikaciji i izveštavanju o najdelikatnijim slučajevima, a autori su portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, savetnik za odnose s medijima Republičkog javnog tužioca i portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić i konsultant odeljenja vlade Velike Britanije za međunarodnu saradnju Marijana Trifunović.
Malović je ukazala da je razlog lošije saradnje javnih tužilaštava s medijima činjenica da te institucije proteklih godina nisu bile u sferi javnosti koliko sudovi i da to treba da se menja. Ministarstvo će, najavila je ona, insistirati na većoj otvorenosti i boljoj komunikaciji s javnošću, kako svojoj, tako i sudova i tužilaštava.
– Ova knjiga je rezultat zajedničkog rada tužilaštava i namenjena je kao priručnik za svakodnevnu upotrebu u radu novinara i tužioca, ali ona istovremeno predstavlja dokument jednog vremena, kada su nastajale specijalne sudske institucije koje su bile izložene različitim vrstama udara. Time želimo da otvorimo novinarima naše fascikle i da zavirite u njih jer je to i u našem interesu – istakao je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.
Tomo Zorić je ukazao da od stepena informisanosti i otvorenosti prema javnosti državnih institucija zavise i rezultati rada te institucije, a Marijana Trifunović je ocenila da je suština rada medija i tužilaca ista – da zaštite javnost.


J. Č.

Tagovi

Povezani tekstovi